Film / Films

Zwarte gaten

recensie: Mysterious Skin

Mysterious Skin is een film zoals er weinig gemaakt worden in Amerika. De hoofdrollen worden vertolkt door twee voormalig kindsterretjes die vooral in gezellige familieseries of tekenfilms speelden. Des te verrassender is de donkere aard van deze taboedoorbrekende film. We zien expliciete seks tussen mannen, en taferelen die het daglicht (en het gangbare Amerikaanse publiek) niet verdragen kunnen. Deze wederom on-Amerikaanse film van Amerikaan Gregg Araki (The Doom Generation, Nowhere) is er eentje die de kijker zwijgend de bioscoop zal doen verlaten.

~

De achtjarige Brian (George Webster) wordt met een bloedneus wakker in de kelder van zijn ouderlijk huis. Hij heeft geen idee wat er de afgelopen vijf uur met hem gebeurd is, maar sindsdien is hij bang in het donker, plast hij regelmatig in zijn bed en wordt hij geteisterd door nachtmerries. Als Brian achttien jaar oud is (nu gespeeld door Brady Corbet), vindt hij een verklaring voor de gebeurtenissen van toen. Hij vermoedt dat hij ontvoerd is door buitenaardse wezens. Niemand in zijn omgeving gelooft hem – totdat hij in contact komt met een lotgenoot, een vrouw van middelbare leeftijd die hetzelfde overkomen is. Gesteund door deze vrouw raakt hij er langzaam maar zeker van overtuigd dat hij die vijf uur doorgebracht heeft op een onderzoekstafel in een ufo. Zijn zoektocht naar de waarheid brengt hem bij Neil, een jongen met wie hij vroeger in hetzelfde honkbalteam zat.

Zwart gat

Neil (gespeeld door Joseph Gordon-Levvit, in Nederland bekend van de comedyserie 3rd Rock from the Sun) is een mooie, homoseksuele jongen op zoek naar liefde. Liefde vindt hij niet, seks des te meer. Hij verkoopt zijn lichaam aan oudere mannen in het park van Hutchinson, een stadje dat model staat voor smalltown America. Met het verdiende geld spaart hij voor een reis naar New York, om zo te kunnen ontsnappen aan het benauwende bestaan in zijn geboortedorp en zijn verleden daar. Neil is zorgeloos, vrijgevochten en onaantastbaar. Hij veinst gelukkig te zijn, maar zijn onderhuidse frustratie is voelbaar. Een vriendin van hem legt het uit: “Where normal people have a heart, Neil has a big black hole”. Neil heeft een gat in zijn hart, Brian een gat in zijn geheugen. Beiden proberen dat gat tevergeefs te vullen. Totdat ze, aan het eind van de film, elkaar voor de tweede keer ontmoeten.

Houvast

~

Een groot deel van de film speelt zich af in het verleden als de jongens acht jaar oud zijn. De filmtaal in deze delen is aangepast, zodat we kijken naar de wereld door de ogen van een achtjarig kind. De wereld van een kind is klein en overzichtelijk, en tegelijkertijd groots en raadselachtig. De volwassenen zijn er om houvast aan te brengen in deze wereld. Het verhaal van Brian en Neil laat zien wat er gebeurt als deze houvast wegvalt.

Dreun

Gregg Araki is een goede spelregisseur. De acteurs lijken op hun gemak en komen overtuigend over, en dat terwijl er veel van hun gevraagd wordt. De spanningsbogen in sommige scènes zijn zo strak gespannen dat er een stevige knoop in je maag gelegd wordt. U had het waarschijnlijk al begrepen: Mysterious Skin is geen vrolijke film. Met veel humor, dat wel, wordt een pijnlijk verhaal verteld dat nog wel even na zal dreunen in je hoofd.

Reageer op dit artikel