Een leven lang kadreren

.
Annie Leibovitz is een van de beroemdste fotografen ter wereld. Haar bekendheid dankt ze vooral aan haar opvallende portretten van de groten der aarden: Demi Moore naakt en hoogzwanger, Whoopi Goldberg in een bad met melk, John Lennon in foetushouding naast Yoko Ono, een foto die vier uur voor zijn dood is gemaakt. Leibovitz heeft, naast haar talent, haar hele leven al het vermogen om op het juiste moment op de juiste plek te zijn.
In de openingsscène van Annie Leibovitz – Life Through a Lens ligt haar naam op ieders lippen. Beroemdheid na beroemdheid spreekt hem uit, vol ontzag, gefascineerd, soms voluit lachend. Van Hillary Clinton tot Mick Jagger, allemaal komen ze voorbij. Iedereen vindt Leibovitz geweldig creatief, humoristisch en talentvol. De kritiek beperkt zich tot wat venijnige opmerkingen in de marge, waardoor het raadsel rond Annie Leibovitz groter wordt. Hoe heeft een onopvallend, verlegen meisje uit Connecticut zich kunnen ontwikkelen tot een tamelijk dictatoriale fotograaf die alles van de meest verwende mensen op aarde gedaan krijgt?
~
Afkickkliniek
Life Through a Lens roept voortdurend vragen bij de toeschouwer op. Regisseur Barbara Leibovitz, de zus van, laat veel onbesproken. Hoe verliep bijvoorbeeld de jeugd van de kinderen Leibovitz? De rijkdom van Leibovitz’ leven is tegelijkertijd een bron van frustratie voor de kijker. Het duidelijkst komt dit tot uiting bij een periode die toch veel impact gehad moet hebben: Annie toert met de Rolling Stones, doet alles wat de rockers doen, en wordt uiteindelijk in een afkickkliniek opgenomen. “Ik haalde een keer heel diep adem en daarna gebruikte ik geen drugs meer”, zegt ze. En dat was, kennelijk, dat.
~