Boeken / Non-fictie

126 dingen om te onderzoeken

recensie: Experimenten in en om het huis

Er zijn altijd wel dingen die je ooit nog eens zou willen doen. Of je zit met alledaagse of minder alledaagse problemen, waarvan je jezelf afvraagt of er niet een simpele of goedkope oplossing voor te vinden is. Twee boekjes bieden uitkomst. Ze bevatten handige antwoorden op (on)zinnige doelstellingen en de kleine en grotere levensvragen.

101 dingen

~

Het boekje 101 dingen die je gedaan moet hebben bevat heel treffend een lijst met 101 dingen die je, inderdaad, ‘gedaan moet hebben’. Dat dit een arbitraire lijst is moge duidelijk zijn. Het leuke aan dit boekje is echter dat er ruimte is vrijgehouden voor je eigen doelen. Voor iedere doelstelling zijn twee pagina’s gereserveerd. Op de linkerpagina wordt een omschrijving gegeven van de activiteit die men zich tot doel gesteld heeft. Voorbeelden hiervan zijn: Wees een menselijk proefkonijn, Red iemands leven of Word lid van de Mile High Club. Op de rechterpagina is ruimte voor het invullen van de relevante gegevens bij die doelstelling. Zo dien je bij het volbrengen van je doel een ‘volbracht’-sterretje (van het bijgeleverde stickervel) te plakken op de daarvoor bestemde plek. Daarnaast vul je andere relevante informatie in, zoals de datum van volbrenging en eventuele andere relevante kenmerken als plaats, afmetingen, betrokken personen etc.

101 dingen die je gedaan moet hebben is een leuke gadget met hier en daar zelfs erg leuke suggesties. Zo is het misschien inderdaad een leuk idee om de aurora borealis (het noorderlicht) eens te zien. Maar daarnaast staan er ook doelstellingen in als Zorg dat je gearresteerd word, Rij zo hard je auto kan en Word persona non grata in een kroeg op de lijst. En deze zijn misschien iets minder lovenswaardig. Maar ook met die enkele minder leuke doelen blijft 101 dingen die je gedaan moet hebben een ideale verjaar- of feestdagtip.

25 experimenten

~

Het tweede boek heeft een nog langere titel dan het hierboven besproken 101 dingen die je gedaan moet hebben. Het gaat hier om het schrijfwerkje met de naam 25 nieuwe wetenschappelijke experimenten voor huis, tuin en keuken. En dat is uiteraard het vervolg op Wetenschappelijke experimenten voor huis, tuin en keuken. Na het succes van het eerste deel is het nu dus tijd voor nog meer experimentjes in de eigen huiskamer. Maar wees gewaarschuwd. Hoewel het hier een vrolijk gekleurd dun boekje betreft, dienen de experimenten niet licht opgevat te worden. Wil je bijvoorbeeld het experiment met de als afstandsbediening functionerende boor uitproberen, dan zul je toch echt wat tijd en moeite moeten investeren. De experimentjes worden luchtig omschreven en geïllustreerd. Maar wil je er ook echt zelf iets mee, dan zul je meestal nog wat extra research moeten doen op internet of in de bibliotheek.

Het zijn niet meteen de makkelijkste experimenten die in dit boekje worden behandeld, en ook niet altijd de smakelijkste. Zo zijn de beschreven methodes om botten en schedels schoon te maken niet allemaal even proper. Je moet dus wel van uitzoeken, knutselen, proberen, falen en opnieuw proberen houden. Heb je geen onderzoekende geest, maar zet je liever gewoon je tv met de bijgeleverde afstandsbediening op RTL Boulevard, dan kun je dit boekje beter links laten liggen.

Lijstje

Twee boeken met elk een lijstje van dingen die misschien de moeite waard zijn om te doen. Voor de ondernemende mens zijn ze zeker de moeite waard, maar ook als je wat minder actief in het leven staat is het leuk om ze door te bladeren en je volop te verbazen over dingen die andere mensen blijkbaar bezighouden. En terwijl je lekker lui op de bank ligt te lezen, zie je de experimenterende, doelgerichte medemens al flink ploeteren. Het valt namelijk niet mee Koolstofeieren van kippengaas te maken terwijl je De hoogste gebouwen van de wereld bezoekt.

Anne Schulp & Jos van den Broek • 25 Nieuwe Wetenschappelijke experimenten voor huis, tuin en keuken • Uitgever: Veen Magazines • Prijs: € 14,95 (paperback) • Pagina’s: 96 • ISBN: 9085710030

Richard Horne (vertaling: Martine Jellema) • 101 dingen die je gedaan moet hebben • Uitgever: Prometheus • Prijs € 12,50 (paperback) • ISBN 9044606999

Reageer op dit artikel