Een wereld zonder nakomelingen

Zo af en toe duikt Het Einde der Tijden weer eens op in Hollywood, het fatalistische onderwerp dat al sinds jaar en dag zowel filmmakers en kijkers in zijn band blijft houden. De meest creatieve doemscenario’s van hoe de mensheid dit keer weer aan zijn einde komt, hebben in de loop der jaren de revue al gepasseerd: van allesverwoestende meteorieten tot buitenaardse invasies, van dodelijke virussen tot nucleaire oorlogsvoering.
~
Geen baby’s meer
Children of Men speelt zich af in 2027. Al achttien jaar lang worden er om onverklaarbare redenen geen baby’s meer geboren op aarde. De wereld is totaal ingestort en de hoop op een toekomst ebt steeds verder weg. Theo (Clive Owen) is een voormalig activist die zich min of meer heeft neergelegd bij de uitzichtloze situatie van de wereld. Zijn enige plezier beleeft hij met zijn oude vriend Jasper (Michael Caine), een oude hippie die buiten de stad, verborgen in de bossen een zo normaal mogelijk leven probeert te hebben. Wanneer Theo op een dag ontvoerd wordt door zijn vroegere vriendin en burgerrechtenactiviste Julian (Julianne Moore), raakt hij betrokken bij een actie die misschien wel de enige hoop voor de mensheid is.
~
Ook in de beelden van deze bijna onmenselijke maatschappij laat Cuarón het contrast terugkomen: kille gebouwen en grauwe straatbeelden van een sociaal onderdrukt Londen, tegenover warme en huiselijke vluchtonderkomens buiten de stad. Wat dat betreft verbeeldt hij op treffende wijze hetgeen P.D. James onder woord bracht. Maar Cuarón heeft wel een aantal nuances aangebracht in zijn filmversie van het verhaal; zo zijn in de film alle vrouwen onvruchtbaar, terwijl dat in het boek alle mannen zijn. Ook komt in het boek van P.D. James een duidelijke christelijke moraal naar voren die Cuarón in zijn film achterwege laat. ‘Geloof in de mensheid’ is duidelijk Cuaróns uitgangspunt en daarmee houdt hij iedereen, welke geloofsovertuiging dan ook, te vriend.