Blijven dromen

Het menselijk brein is een grotendeels onbenut orgaan. Vooral in de zomer, als de bioscopen ons overwegend hap-slik-wegvoer voorschotelen waarvoor minimale inspanning vereist is. Maar wat is er toch aan de hand met Inception? Volle zalen voor een hersenkraker.
~
Filosofische kwestie
Christopher Nolan heeft iets met het thema (on)werkelijkheid, dat moge duidelijk zijn. De Brit brak door met het ingenieuze Memento (2000), een film in omgekeerde volgorde zodat ook de toeschouwer het desoriënterende geheugenverlies van de hoofdpersoon ervaart en met hem doordringt tot de kern: wat is echt? En wie bepaalt dat?
~
Gedroomde herinneringen
Ook Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een gebroken man. Zijn vrouw Mal (Marion Cotillard) is op tragische wijze overleden, hij kan niet bij zijn kinderen zijn en zoekt verlichting in gedroomde herinneringen. Die zitten zijn werk danig in de weg. Mal duikt voortdurend op in zijn onderbewuste en saboteert het complexe project van Cobb en zijn kornuiten. In opdracht van de Japanse rijkaard Saito (Ken Watanabe) treedt het team de droom binnen van Robert Fischer (Cillian Murphy), de erfgenaam van Saito’s concurrent. Doel: ‘inceptie’, het planten van een idee in zijn brein. Dat luistert nauw, want ‘echte inspiratie is onmogelijk te vervalsen’.
~
Zomerhapklaar
Tart Nolan je brein tot het uiterste? Niet echt. Inception is prikkelend en licht-filosofisch, maar vooral een vette actiefilm met zomerhapklaar, gestileerd sentiment — van een heel andere orde dan het eigenzinnige Memento. De nieuwe Bond-film is tot nader order uitgesteld, maar Inception vult het hiaat naadloos met Dom als scifi-James en dito actiescènes. Zelfs een achtervolging door een besneeuwd berglandschap ontbreekt niet.