Een sobere les in revolutie

Steven Soderbergh maakte een tweeluik over Che Guevara. Het eerste deel speelt zich af in Cuba: pure cinema over een revolutionair die geen concessies doet.
~
Steven Soderberghs Guevara is er een van vlees en bloed. De Argentijnse revolutionair verwerd de afgelopen decennia tot symbool voor een soort plat, puberaal vrijetijdsverzet – op kleding, agenda’s en rugzakken stond hij zelfs in dienst van het kapitalisme – maar krijgt in Che het gezicht terug dat hij verdient. Soderbergh (Traffic, Ocean’s Eleven) had er zelfs twee films voor nodig. Che: Part One vertelt hoe de jonge Argentijnse dokter onder Castro uitgroeit tot een intelligente guerrillastrijder, aanvoerder en held van het volk.
Intellectueel
~
De rol van ingetogen, maar vastberaden legeraanvoerder is Del Toro (die de film mede produceerde) op het lijf geschreven. Hij is vechtlustig, maar in zijn getekende gezicht zijn de sporen zichtbaar van het bijbehorende leed. Subtiel, net als de zeldzame blijken van mededogen en affectie.
Groene bossen
~
Ondertussen wordt de ware strijd gevoerd met het geven van handen, het sluiten van overeenkomsten met gelijksoortige bewegingen en het rekruteren van boeren. Zelfs in de vechtscènes heeft Soderbergh zich niet laten verleiden tot Braveheart-achtig testosterongeweld. Geschoten wordt er slechts omdat het moet.
~