Heb uw naaste lief
Regisseur Alejandro Amenábar is niet bang om gevoelig liggende kwesties aan de kaak te stellen. In Mar adentro (2004) vertelt hij het verhaal van een verlamde man die zijn leven wil beëindigen in een land waar euthanasie bij de wet verboden is. In zijn nieuwste film laat hij het gevaar van godsdienstfundamentalisme en -fanatisme zien.
Een agora is een marktplein of centrum van een stad in de Romeinse tijd waar het sociale leven zich afspeelde. Letterlijk betekent het verzamelplaats. De film speelt zich af in Alexandrië (toen nog onder Romeinse heerschappij) aan het einde van de vierde eeuw, waarin het polytheïsme op gewelddadige wijze plaatst moest maken voor het christendom. De gewelddadige opstand van de christenen richt zich uiteindelijk op de bibliotheek van de agora waar de kennis van de oude wereld opgeslagen ligt.
Groep volgers
De film doet grimmig aan. Amenábar weet de onderlinge dreiging tussen heidenen en christenen goed weer te geven door de grauwe beelden. Het lijkt alsof er continu een zwarte wolk boven de personages hangt. Waarbij de ‘goede’ mensen gekleed gaan in lichte of gekleurde kleding en de ‘slechte’ mensen gekleed gaan in sombere donkere kleding. In een shot staat het beeld letterlijk op zijn kop. Ook wordt er enkele malen uitgezoomd op de aardbol vanuit de ruimte, waarschijnlijk om te laten zien dat fundamentalisme van alle tijden is. In de dreiging staat de deugdzame en intelligente Hypatia die zich niet zomaar tot de liefde of een ander geloof laat verleiden. Het is goed om Rachel Weisz (die toch het meest bekend is van bijrollen zoals in The Constant Gardner en de The Mummy-reeks) in een dragende rol te zien. Ze weet Hypatia op een elegante, maar toch krachtige manier neer te zetten.