Tolstoj zonder focus

Versleten liefde is een thema dat helaas weinig wordt aangeroerd in films. The Last Station doet een poging.
The Last Station vertelt het verhaal van de laatste dagen van de wereldberoemde Russische schrijver Leo Tolstoj, die onder andere de klassiekers Oorlog en vrede en Anna Karenina schreef. Minder bekend is dat hij een beweging van christelijke anarchisten en pacifisten leidde. Naarmate hij ouder werd, kreeg Tolstoj een afkeer van zijn eigen rijkdom en van de adel in het algemeen. Ondanks het feit dat hij een rijke graaf was, wilde hij in eenvoud leven. Hij trok boerenkleding aan en stichtte scholen voor de kinderen van arme boeren.
~
Liefdesdrama
Hoe radicaler de idealen van Tolstoj worden, hoe meer hij en zijn vrouw Sofia uit elkaar groeien. Zij begrijpt er niets van dat hij de bedienden wil ontslaan, wil leven als een arme boer, en afstand wil doen van zijn auteursrecht ten behoeve van de armen. Zij geeft Chertkov overal de schuld van en wordt steeds wanhopiger en belachelijker in haar pogingen haar man bij zich te houden.
The Last Station is een liefdesdrama over een man en een vrouw die zielsveel van elkaar houden, elkaar door en door kennen, maar niet meer samen kunnen leven omdat ze anders naar de wereld zijn gaan kijken. Dit drama wordt, vooral door het gedegen spel van Helen Mirren als de vrouw van Tolstoj, aanvankelijk goed neergezet. Vervolgens wordt het echter zo breed uitgemeten dat het gaat irriteren. De boodschap van de film ligt er te dik bovenop: liefde alleen is niet genoeg om een huwelijk in stand te houden. Overigens wordt deze boodschap aan het einde van de film weer op zoete wijze ontkracht.
Geen charme
~
De film van regisseur Michael Hoffman is te lang en heeft te weinig focus. De zijlijn over de ontluikende liefde tussen maagd Valentin Bulgakov en een opvallend geëmancipeerde blonde schone is te veel uitgewerkt om op de achtergrond te blijven, maar krijgt weer te weinig aandacht om echt uit de verf te komen. Daardoor slaat The Last Station ook als film over een jongeman die volwassen wordt de plank mis.
2010 is het Tolstoj-jaar. Maar zelfs met die wetenschap dringt de vraag zich op waarom deze film gemaakt moest worden.