Film / Films

The Right Stuff

recensie: The Right Stuff

Iedereen die ook maar een beetje is geïnteresseerd in ruimtevaart of wetenschap in het algemeen, moet wel kriebels krijgen bij de verhalen over de ruimtewedloop uit de jaren 50 en 60, toen de Russen en de Amerikanen om het hardst streden de eerste mens in de ruimte te krijgen. The Right Stuff vertelt de voorgeschiedenis van het hele ruimtevaartprogramma.

~

De film begint bij testpiloot Chuck Yeager, die gevraagd wordt een vliegtuig door de geluidsbarrière te vliegen. Nooit eerder had een mens zo snel gevlogen en wetenschappers vroegen zich af of het überhaupt mogelijk was sneller te vliegen dan het geluid. Maar uiteraard lukt het Yeager, en na zijn prestatie wordt vliegbasis Edwards het middelpunt van vele nieuwe tests waarbij vliegtuigen steeds hoger en steeds sneller moeten. Edwards is het nieuwe Mekka voor vele jonge piloten, op zoek naar roem en adrenaline. In diezelfde tijd is de NASA bezig met het opzetten van een ruimtevaartprogramma. Zeven jonge piloten worden uit verschillende takken van het leger gekozen en worden Amerika’s eerste astronauten: het begin van het Mercury-programma.

Vlekkeloos

The Right Stuff is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Wolfe en geeft in ruim tweeëneenhalf uur een vrijwel vlekkeloze kijk op deze woelige periode van strijd, kameraadschap en inventiviteit. De film vormde – letterlijk – het lanceerplatform van vele Hollywoodsterren van vandaag: The Right Stuff was voor mensen als Dennis Quaid, Ed Harris, Scott Glenn en Fred Ward hun eerste grote film. Hoewel de film een typische jaren 80-sfeer ademt, doet hij zijn werk zo goed dat mijn vriendin en ik meteen het officieuze vervolg hebben besteld; de vierdelige dvd-box van de tv-serie From the Earth to the Moon wordt een dezer dagen door de postbode afgeleverd.

Gemiste kans

~

Een klassieker als The Right Stuff verdient natuurlijk een passende hoeveelheid bonusmateriaal, en deze dvd stelt niet teleur. Niet alleen komen we een hoop te weten over de totstandkoming van de film, ook de gebeurtenissen waarop de film is gebaseerd worden uitgebreid belicht. De film staat op de eerste schijf van deze tweedelige (en mooi vormgegeven) set. Een commentaartrack is de enige in het oog springende omissie op deze dvd, helemaal omdat op de tweede schijf een soort halfbakken audiocommentaar te vinden is. Gedurende twee keer 25 minuten praten vele medewerkers aan de film hier een compilatie van scènes uit de film vol. Dit klinkt nodeloos ingewikkeld en dat is het ook: als de geïnterviewden ieder nog drie extra scènes van commentaar hadden voorzien, dan was er genoeg materiaal voor een volledige commentaartrack geweest. Een gemiste kans dus.

Kritiek

De twee featurettes Realising the Right Stuff en T – 20 Years and Counting vormen eigenlijk één langere documentiare over het maken van de film. Alle belangrijke medewerkers worden geinterviewd in deze splinternieuwe documentaire die met zijn totale speelduur van [twintig?] minuten minstens een half uur te kort is. In The Real Men with the Right Stuff komen de echte piloten aan het woord, die het verhaal vertellen van de eeste ruimtemissie en en passant ook wat kritiek leveren op sommige gebeurtenissen uit de film die niet helemaal stroken met de werkelijkheid.

Rampen

De Interactive Timeline is precies wat de titel al zegt: een interactieve tijdbalk waarmee korte archiefbeelden en tekstjes met een paar foto’s zijn te bekijken. De balk beslaat de periode van 1961 (de gebeurtenissen uit de film) tot en met 2012 (!), het jaar waarin de eerste ruimtevliegtuigen in gebruik moeten worden genomen. Opvallend is dat van de drie belangrijkste rampen uit de NASA-geschiedenis (de brand in 1967 op het lanceerplatform waarbij drie astronauten om het leven kwamen, de ontploffing van de Challenger in 1986 en de ramp met de Columbia in februari 2003) geen videomateriaal is te zien. Door de korte stukjes was een Play All-functie wel handig geweest.

Bizarre stunt

John Glenn: American Hero van de Amerikaanse publieke omroep PBS stamt uit 1998, het jaar waarin astronaut Glenn op 77-jarige leeftijd, in een bizarre PR-stunt, nog eens de ruimte in werd geschoten. De titel zegt al genoeg over de inhoud en toon van de film. Glenns carriere van testpiloot tot presidentskandidaat wordt uitgebreid belicht. De docu duurt bijna anderhalf uur, maar die speelduur had beter besteed kunnen worden aan meer extra’s over de film zelf.

Klassiek

Je kunt van deze film genoeg leren over het begin van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma, en deze dvd doet daar nog een schepje bovenop met een ruime hoeveelheid extra materiaal. Maar The Right Stuff is meer dan alleen een documentaire: de film is een klassieke Amerikaanse film over een klassiek Amerikaans onderwerp.