Schoolgeld, speurneuzen, bloedspuwingen

Het lukt scholier Brendan Frye (Joseph Gordon-Levitt, het iele knulletje uit 3rd Rock from the Sun) heel aardig zich niet te bemoeien met de schoolpleinmaffia. Tot ze aan zijn ex (Emilie de Ravin) komen. Dan infiltreert de flegmatieke Brendan in de diepste krochten van de lokale onderwereld, en neemt hij het op tegen de legendarische Kingpin (Lukas Haas).
Voor zijn debuut liet regisseur Rian Johnson zich inspireren door films waarin staalharde detectives opdrachten aannemen van vrouwen met nylon kousen: films als The Big Sleep, The Maltese Falcon en Murder, My Sweet. En daarmee past Brick (2005) naadloos in een lange rij van films die de middelbare school op één of andere manier afschilderen als een voorportaal van de hel. De goeiige Ferris Bueller weet zich al opgejaagd door het fascistoïde schoolhoofd; en net als in Class of 1984 (1982) maken in Brick kleurrijke bendes de dienst uit. Maar de meest voor de hand liggende gevoelsgenoot is Richard Kelly’s Donnie Darko (2001), dat een al even grimmige kijk gaf op het gevoelsleven van de tiener.
~
Brood en spelen
Johnson weet weliswaar nog aardig wat psychologische diepte in zijn karakters te leggen, maar zogenaamd realistisch wordt het gelukkig nooit. Wij willen vamps, nerds, krachtpatsers, helden. Zijn die ontwapende filmhuiskijkjes in het leven van een Portugese plattelandsfamilie minder gekunsteld? Praten romcompersonages in normale taal? Onwerkelijke woordenwisselingen willen we hebben! Ongeloofwaardige gevechten! Onsmakelijke smoelen!
~
Liefdeloos ontvangen in de pers en liefdeloos uitgegeven door de distributiemaatschappij, het is niet anders. Wie zich zijn schooltijd nog kan herinneren zal Johnsons zwaarmoedige interpretatie van het scholierenbestaan waarderen.