Boeken / Strip

Onbekende tekenaars, bekende series

recensie: Een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot: Versteende Reuzen // Quintett 3: Het verhaal van Elias Cohen

Wat is, behalve het feit dat ze beide door Dupuis zijn uitgegeven, de overeenkomst tussen de nieuwe Quintett en de nieuwe Robbedoes? Nou, beide moeten hoge verwachtingen zien waar te maken en bovendien zijn ze allebei door nieuwe tekenaars verzorgd. Jazeker, hoge verwachtingen én nieuwe tekenaars, dat is een rare combinatie. Normaalgesproken krijgt een nieuwe tekenaar namelijk rustig de kans om zich aan het publiek voor te stellen, maar nu moeten alletwee de tekenaars meteen goed presteren, want ze vertegenwoordigen goede series…

Een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot: Versteende Reuzen

~

In dit eerste avontuur van Robbedoes en Kwabbernoot dat niet in de reguliere serie thuishoort, beleven ze een avontuur dat weer eens lekker ouderwets over méér dan 44 pagina’s is uitgesmeerd. In tegenstelling tot de vele verhalen die niet de ruimte hebben gekregen om alles te vertellen wat ze moeten vertellen, is er in dit album tijd en plaats zat. Nu zou dat ook nadelig (want langdradig) kunnen uitpakken, maar gelukkig houdt Vehlmann, die ook bekend is van Green Manor, het verhaal interessant en bovendien spannend genoeg om het te blijven volgen. Het verhaal is ook best komisch, en dat terwijl er toch een ‘ernstig’, mysterieus thema aan ten grondslag ligt, namelijk een verloren cultuur waarvan onze helden op de zeebodem heel wat overblijfselen vinden. Vehlmann heeft met zijn eerste Robbedoesscenario meteen de juiste balans tussen humor en avontuur weten te vinden, en gezorgd voor een album dat de naam Robbedoes ook daadwerkelijk waard is.

Lekker verfrissend

Het tekenwerk van de in Nederland onbekende Yoann is prima verzorgd, en doet vagelijk aan het werk van Manu Larcenet denken. Met zijn verfrissende stijl maakt hij een mooie entree bij het Nederlandse strippubliek, en wellicht wordt er bij succes van dit album wat van zijn Franse werk vertaald. Hij zet de personages herkenbaar neer, maar drukt ook zijn eigen stempel op dit album, iets wat we aan hun covers te zien vermoedelijk ook van de andere one-shot tekenaars kunnen gaan verwachten. Die persoonlijke stijl lijkt echter niet helemaal spontaan te zijn ontstaan, op het internet zijn namelijk pagina’s van Yoann te zien die veel meer in de oorspronkelijke Robbedoesstijl zijn getekend. Wat precies de reden van de aanpassing is geweest, is niet helemaal duidelijk maar een ding moge wel helder zijn: een tekenaar vervangt niet zomaar zijn al helemaal geïnkte en ingekleurde pagina’s.

Zeker een aanrader

Deze Robbedoes nieuwe stijl is wellicht niet geschikt voor lezers die vooral van heel serieuze of ingewikkelde verhalen houden, maar voor liefhebbers van de originele Robbedoesalbums of van gewoon lekker vermakelijke strips is dit album absoluut niet te versmaden. Yoann en Vehlmann leveren een flitsend en verfrissend pareltje af, en zorgen dat de naam Robbedoes weer wat charme krijgt. Met een beetje geluk geldt dat ook voor de andere, nog te verschijnen one-shots.

Quintett 3: Het verhaal van Elias Cohen

~

In dit inmiddels alweer derde deel van het vijfluik Quintett volgen we, niet geheel onlogisch (de titel zegt het al), Elias Cohen. Hij is ondertussen al het derde lid van het orkestje wiens belevenissen worden weergegeven zoals hij ze zich zelf herinnert, en wederom levert dat een aantal nieuwe inzichten op omtrent de andere personages. Er zijn echter wel meer dingen ‘wederom’: zo draait het hele verhaal wéér om een niet lekker lopende liefde tussen twee mensen. Sterker nog, in essentie zijn alledrie de delen tot nu toe hetzelfde. Het zijn wel aardige verhalen, daar niet van, maar ze lijken wel héél erg op elkaar. Dat is jammer, want Giroud had makkelijk wat meer kunnen variëren, en hij heeft dat in het verleden ook gedaan.

Franz?

De tekeningen van dit deel zijn verzorgd door Cuzor, die evenals de tekenaar van het nieuwe Robbedoesalbum in Nederland vrij onbekend is. Zijn tekenwerk doet, afgezien van de uitwerking van de gezichten, sterk aan dat van Franz denken, de onlangs overleden tekenaar van Jugurtha. Vooral het kleurgebruik en de diverse landschappen lijken zo uit een van diens albums te zijn weggelopen, en doordat Cuzor qua personages wél een eigen stijl heeft, is die vergelijking alleen maar positief te noemen, Franz was namelijk niet de minste. Gek genoeg ziet zijn kleine plaatje op de kaft er slechter uit dan het werk in het album, iets wat eerder andersom te verwachten is.

Meer van hetzelfde

Deze Quintett is eigenlijk meer van hetzelfde, maar als je de andere delen wist te waarderen is daar natuurlijk niks mis mee. Giroud doet op de laatste pagina weer een aantal mysterieuze uitspraken omtrent de diverse personages, dus hij mag zijn best gaan doen voor deel vijf, want het wordt moeilijk om de verwachtingen die hij zelf wekt waar te maken.

Een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot: Versteende Reuzen • Scenario: Vehlmann • Tekeningen: Yoann • Uitgever: Dupuis • Prijs: € 7.50 (Kleur, softcover) • 62 bladzijden • ISBN: 90 314 2773 X

Quintett deel drie: Het verhaal van Elias Cohen • Scenario: Frank Giroud • Tekeningen: Steve Cuzor • Uitgever: Dupuis • Prijs: € 7.50 (Kleur, softcover ) • 64 bladzijden • ISBN: 90 314 2748 9