Film / Films

Nieuwe dvd’s

recensie: Turtles Can Fly // Million Dollar Baby // The Barkleys of Broadway // In your Hands

.

Turtles Can Fly (Lakposhtha hâm parvaz mikonand)

Bahman Gobadhi, 2004 • A-film

~

In Turtles Can Fly laat regisseur Gobadhi ons het leven zien in een vluchtelingenkamp aan de Iraaks-Turkse grens, net aan de vooravond van de Amerikaanse invasie in Irak. Net als in zijn vorige film, A Time for Drunken Horses, worden de hoofdrollen gespeeld door kinderen. In Turtles Can Fly staat ‘Satellite’ centraal, de leider van een groep kinderen. Hij heeft een kleine economie opgezet en alle kinderen helpen hem met het installeren van sattelieten, het onschadelijk maken en verkopen van landmijnen en andere bezigheden. De ellende, pijn, armoe en uitzichtloosheid van de Koerdistaanse kinderen worden zó onverbloemd in beeld gebracht dat je af en toe haast niet naar de film kan kijken en snel je ogen sluit. Dat is juist hetgeen dat de Iraans-Koerdistaanse regisseur Gobadhi voor ogen had: iets laten zien dat je normaal niet te zien krijgt of niet wilt zien. In het interview met Gobadhi dat op de dvd staat zegt hij dat hij met Turtles Can Fly niet zozeer een politiek pamflet wilde maken maar vooral de realiteit wilde laten zien; de werkelijkheid die normaalgesproken voor ons, westerse kijkers, verborgen blijft. Verder bevat de dvd een betoog van J.M. Boivin, directeur van de stichting Handicap National, een stichting die tot doel heeft wereldwijd gehandicapte mensen te ondersteunen. Hij pleit voor een verbod op mijnen en iedereen die Turtles Can Fly gezien heeft, kan het alleen maar met hem eens zijn. (Harrie de Vries)

Million Dollar Baby

Clint Eastwood, 2004 • A-Film

~

Clint Eastwood sleepte maar liefst vier Acadamy Awards binnen met zijn drama over boksschooleigenaar Frankie Dunn, die Maggie, een vrouwelijke boxer, onder zijn hoede neemt. Ondanks dat de film een maatschappelijk gevoelige boodschap over euthanasie bevatte, beloonde de normaalgesproken erg conservatieve Academy Eastwood en hoofdrolspeelster Hilary Swank (de laatste al voor de tweede keer in haar jonge leven). De film is nu uit op dvd en het is er echt een die niet misstaat in je collectie. Het acteerwerk is ijzersterk en de sfeer die Eastwood oproept, zit zo dicht op je huid dat je haast niet meer kan ademen. Op de dvd staan enkele extra’s. Born to Fight is een documentaire over het echte boxen met Swank en de Nederlandse professionele bokser Lucia Rijker (die Swank trainde en zelf een behoorlijke rol in Million Dollar Baby speelt). Verder laat een behind the scenes-item de ontstaansgeschiedenis van de film zien. Ook is er de dag na de Oscaruitreiking een interview gehouden met de drie hoofdrolspelers: Swank, Eastwood en Morgan Freeman. James Lipton, de interviewer, stel de ene onintelligente vraag na de andere maar het trio weet er toch nog een leuk interview van te maken. (Harrie de Vries)

The Barkleys of Broadway

Charles Walter, 1949 • Warner

~

Anno 1949 had niemand gedacht dat het er nog van zou komen: een film met het gouden duo Fred Astaire en Ginger Rogers. Een decennium eerder gingen ze namelijk uit elkaar na jaren samen furore gemaakt te hebben. Aanvankelijk zou Rogers niet in The Barkleys of Broadway te zien zijn, maar Judy Garland (die oorspronkelijk haar rol zou vertolken) besloot niet mee te werken aan de film en dus was de reünie van het succeskoppel daar. Astaire en Rogers spelen Josh en Dina, een succesvol, getrouwd dansduo. Ze hebben een passievolle relatie met hoge pieken en diepe dalen. Op Broadway dansen ze als koppeltje in komisch bedoelde musicals. Wanneer een regisseur van een groot, dramatisch toneelstuk Dina in de zware hoofdrol voor zijn nieuwe toneelstuk wil, lijkt het koppel definitief uit elkaar te gaan. The Barkleys of Broadway is geen wereldschokkend goede film (zeker niet als je het afzet tegen de rest van het oeuvre van Astaire en Rogers) maar de film is verder wel erg vermakelijk. Het verhaal zit vol humoristische momenten, snelle dialogen en Rogers en Astaire zijn enorm goed op elkaar ingespeeld. Ze dansen strak synchroon, zingen er tezamen op los en lijken in sommige scènes haast aan elkaar vergroeid te zijn. Een typische Fred & Ginger feelgood-film die werkt als een glimlachmachine. (Harrie de Vries)

In your Hands (Forbrydelser)

Annette K. Olesen, 2005 • Total Film

~

Uit deze vierendertigste dogmafilm blijkt dat de dogma-methode nog steeds vruchtbaar kan zijn. De Deense regisseur Annete K. Olesen, die eerder het dramatische vehikel Minor Mishaps maakte, maakte met In your Hands een overtuigend drama over de explosieve botsingen tussen een pastor en een gevangene in de vrouwengevangenis. De film gaat over de twee moeders Kate (Trine Dyrholm) en Anna (Ann Eleonora Jørgensen). Kate zit in de gevangenis omdat haar kind door haar schuld is overleden. Door haar drugsgebruik vergat ze het kind, waarbij deze van de dorst omkwam. Als Kate een medegevangene op miraculeuze wijze van de drugs afhelpt, verspreidt het gerucht dat Kate bovennatuurlijke gaven zou bezitten, zich als een lopend vuurtje. In dezelfde vrouwengevangenis is Anna net aangesteld als pastor. Tegen alle verwachtingen in blijkt ze zwanger te zijn. Al gauw wordt er in de gevangenis een emotionele ravage aangericht die zijn weerga niet kent. Anna’s gedrag zorgt ervoor dat het opeens niet langer duidelijk is waarin pastor en gevangene van elkaar verschillen en wie van hen er nu eigenlijk meer schuldig is. De uitstekende acteerprestaties en de rustige manier waarop het geheel in beeld wordt gebracht weten te voorkomen dat deze film uitmondt in emotionele kitsch. (Martijn Boven)