Film / Serie

Problematisch kuuroord

recensie: Nine Perfect Strangers - Jonathan Levine

Blond golvend lang haar, een wit gewaad en een Russisch accent maakt Nicole Kidman in deze miniserie tot Masha, de gastvrouw van het kuuroord ‘Tranquillum’. Ze heeft hier een tiendaags programma opgesteld om negen deelnemers op spirituele wijze te transformeren tot zuivere personen. Een behandeling als laatste redding. De tien dagen die ze er spenderen blijken echter overweldigender te zijn dan verwacht.

Nine Perfect Strangers is een nieuwe Amerikaanse miniserie, gebaseerd op de gelijknamige roman van Liane Moriarty (2018). De cast bestaat uit grote bekende namen als Nicole Kidman, Manny Jacinto en Melissa McCarthy. Dit in combinatie met het interessante kuuroord en de duistere gebeurtenissen schept het een imposante eerste indruk. Al is niet alles wat het lijkt…

Verloren persoonlijkheid

Door herkenbare problemen van de deelnemers, zo als overgewicht, relatiebreuken en werkdruk, is het makkelijk om je in te leven in de emoties die de personages doorgaan. Hoewel de acteurs erg goed zijn, komen hun acties in de serie soms wat geforceerd en ongeloofwaardig over. Het zijn daarbij zeker ook stereotype mensen en dat maakt de personages wat vlak. Toch weten de makers te verassen met diepere frustraties en mankementen. Zo is er echtpaar Heather en Napoleon waarvan hun zoon overleden is. Hun dochter Zoe, die met haar broer een tweeling vormde en nu enig kind is, is met haar ouders mee naar het kuuroord. Elke aflevering kom je dieper in het hart van de personages en ga je mee op zoektocht naar wie ze diep van binnen zijn.

Omgekeerde wereld

Al snel blijkt dat eigenlijk gastvrouw Masha degene is die hulp nodig heeft. Ze wordt geteisterd door doodsbedreigingen via mobiele berichtjes. Onlogisch hierbij is dat ze vanaf het begin de mobiels van iedereen afneemt, maar zelf bij het geringste getinkel gelijk op haar mobiel kijkt. Afgezien daarvan straalt Masha verder een gloed van rust uit. Als heerseres over de groep weet ze met haar diepzinnige kennis de rest te verlijden. Haar macht gebruikt ze om de negen deelnemers te laten doen wat ze voor hen bedacht heeft. De wanhopige groep gelooft in haar plan en doet wat hen wordt opgedragen. Niet altijd blijft dat legaal.

Liefdeseiland?

Hoewel de mensen komen om hun problemen te overwinnen, lijkt het bijna alsof het meer draait om het koppelen van geliefdes. Sommige deelnemers zijn bewust met relatieproblemen gekomen, en ook de rest van de groep is wel voor liefde vatbaar. Je vergeet soms even dat het gaat om hun gezondheid weer op te beuren. De meeste komen als single aan en toch onderling blijkt er zeker wel iets meer te gebeuren. Blijkbaar is liefde dan toch ook iets wat men echt gelukkig zou maken. Maar daar kan je ook wel van genieten. Een beetje drama krijg je erbij, maar het thrillergehalte valt allemaal reuze mee. Met deze acht afleveringen kun je eens goed gaan zitten en heerlijk tot rust komen, met hier en daar wat aangrijpende gebeurtenissen en vooral geheimzinnige verassingen.

Nine Perfect Strangers is nu te zien op Prime Video.