Theater / Achtergrond
special:

Twee vrouwen winnen ITs prijzen

Het is voorbij voordat je er erg in hebt, maar voor de afgestudeerden is het een leuke afsluiting van hun studententijd en het begin van hun carrière: de prijsuitreiking van het ITs festival. De prijzen werden aangekondigd door Halina van Rijn en een wel erg bruine Fedja van Huêt.

~

Wat is er mooier dan na vier jaar hard werken niet alleen beloond te worden met een diploma, maar ook nog met een prijs? De zestiende editie van ITs, International Theaterschool Festival, stond geheel in het teken van Growing Talent. Jonge, afstuderende theatermakers staan op het punt op te bloeien. Het begon ooit als een kleinschalig Amsterdams studentenfestival, maar intussen is het ITs festival uitgegroeid tot een groot publieksevenement. Niet alleen het festival groeit, maar ook het bezoekersaantal. Volgens artistiek leider Theu Boermans waren dit jaar meer bezoekers naar de verschillende voorstellingen gekomen.

ITs Award

~

De beste internationale voorstelling van ITs 2005 reist in augustus af naar de Schotse hoofdstad voor het Pend Fringe festival. Uit handen van artistiek leider dans Tim Persent kreeg Eeva Muilu de ITs Award uitgereikt. Haar dansvoorstelling Vermiculus werd door de jury geëerd voor originaliteit, techniek, humor en haar vermogen te ontroeren. Als uitgangspunt voor Vermiculus stelde Muilu zich een paar vragen: Alle dingen in het leven hebben zo hun eigen belang. Maar hoe bepalen we eigenlijk wat we belangrijk vinden in ons leven? Hoe waarderen we de dingen om ons heen en in onszelf? Waarom weten sommige mensen feilloos wat belangrijk is en wat juist helemaal niet? En heb je als mens het gevoel dat je er zelf toe doet of voel je je eerder nutteloos? Haar solovoorstelling is tijdens ITs in première gegaan. Vorig jaar boekte ze ook succes met haar stuk Too many voices for one, toen ook te zien op ITs.

Muilu staat niet alleen prime time geprogrammeerd tijdens het Pend Fringe, een onderdeel van het wereldberoemde Edinburgh Fringe Festival, ze is ook uitgenodigd om op het Festival International de Theatre Universitaire de Casablanca aanwezig te zijn. Naast Muilu zijn ook de voorstellingen Dood in de zieke kamer van toneelschool Arnhem en Ik dacht van wel van de Mime Opleiding Amsterdam uitgenodigd om op het festival aanwezig te zijn.

Ton Lutz prijs

~

Ook werd voor de zesde keer dit jaar de Ton Lutz prijs voor het meest veelbelovend regietalent van dit jaar uitgereikt tijdens het ITs festival. Alleen zonder Ton Lutz, want die zat in Amerika. Jef van Gestel, winnaar van 2004, en Piet Menu, programmeur van Frascati, reikten de prijs dit jaar uit. Om het extra spannend te maken, werden de genomineerden aan het publiek voorgesteld op een groots scherm. Als bij een voetbalwedstrijd hadden de genomineerden hun eigen fans meegenomen. Ouders, broers, zussen en andere familieleden klapten en joelden op hun hardst wanneer ‘hun genomineerde’ werd voorgesteld. Alexander de Vree viel uiteindelijk buiten de prijzen, want uiteindelijk mocht Sarah Moeremans van de AHK Regieopleiding dit jaar de tas dragen en 4500 euro aan productiegeld in ontvangst nemen. Ze krijgt de prijs voor de regie van het toneelstuk Roostattoo, een voorstelling naar De getatoeëerde roos (1950) van Tennessee Williams. Volgens de jury is het een voorstelling die “zowel in taligheid, enscenering, acteursregie en ruimtegebruik alle registers van het theatrale benut en opengooit.” Totaal sprakeloos was Moeremans, maar ze bedacht zich op het laatst dat ze vooral haar vader wilde bedanken die op dat moment met zijn hond beneden in de foyer op haar zat te wachten.

Meer prijzen

Eén belofte voor volgend jaar wilde Boermans nog maken voordat iedereen kon gaan dansen. Of eigenlijk twee, want hij hoopt volgend jaar naast de Ton Lutzprijs en de ITs Award nog twee prijzen weg te geven. Eén voor de beste voorstelling, die kan zowel gaan naar een acteur, actrice of regisseur. En een prijs voor de beste dansvoorstelling.

Reageer op dit artikel