Theater / Achtergrond
special: Maar wat is er te zien?

Eindelijk weer de theaters in!

Begint het bij jou ook weer te kriebelen? Bij ons wel! Het nieuwe theaterseizoen staat voor de deur en wij hebben al veelbelovende voorstellingen aangekruist in onze theaterboekjes. Na het bezoeken van voorstellingen op verschillende zomerfestivals zijn we er klaar voor om de theaters in te trekken. Om je alvast een idee te geven van wat er onder meer te zien is, zullen wij je vanaf nu regelmatig wat tips geven. Vandaag: de hoogtepunten van de zomerfestivals en de voorstellingen die in reprise gaan.

De festivals

Op de verschillende zomerfestivals hebben we veel mooie voorstellingen gespot. Een absolute topper was Eva van Growing up in Public. Jammer genoeg speelt Eva verder niet in de theaters, maar 5 september voert het Utrechtse gezelschap voor het Utrechts Uitfeest Eva nog tweemaal op. En het is dan gratis toegankelijk.

Een mooie voorstellingen die nog wel speelt is De leeuw van Vlaanderen van het Belgische Union Suspecte. Dit ontroerende, maar niet moralistische stuk over integratie en de moeilijkheden voor immigranten speelt vooral in België, maar komt incidenteel naar Nederland. Een absolute aanrader.

~

Eveneens Belgisch is de virtuoze circus- dansvoorstelling Le vertige du papillon van Feria Musica. Dit stuk speelt alleen met kerst in Nederland, dus als nu eens echt iets leuks met de ‘gezellige dagen’ wilt, dan moet je naar De Lawei in Drachten.

Een stuk dat je komend seizoen zeker moet zien is De Kruistochten van Toneelgroep Amsterdam. Dit is geen geschiedenisverhaal, maar een vijf(!) uur durende voorstelling over womanizer Norman. Laat de vijf uur je niet afschrikken: het stuk is zo goed dat je er in het theater niks van merkt.

Play it again!

Zoals elk jaar gaan er ook nu weer een paar voorstellingen in reprise. We frissen graag je geheugen even op met stukken die wij eerder voor je hebben gerecenseerd. Was die voorstelling nou wel of niet de moeite waard om alsnog te gaan zien?

ZT Hollandia – Vrijdag

~

Ontspoorde situaties in de voorstelling Vrijdag, met de tekst van Hugo Claus. Het heeft iets weg van een soap, maar het is gelukkig wel veel serieuzer. Het onderwerp van dit toneelstuk is seksualiteit. Wij zijn van mening dat het een interessant, goed gebracht stuk is, maar wel iets aan de lange kant.
Speelperiode: 8 september – 16 oktober 2004
Lees hier onze uitgebreide recensie

ZT Hollandia – La Musica twee

Minder enthousiast waren we over een ander stuk van dit gezelschap; La Musica twee. Een stuk over een gescheiden man en vrouw dat ook al eens in 1991 werd opgevoerd, is in een nieuw jasje gestoken. Heel slecht wordt er niet geacteerd in dit toneelstuk, maar het raakt het publiek niet. Als het publiek regelmatig moet gapen, is dat natuurlijk nooit een goed teken.
Speelperiode: 16 september – 25 september 2004
Lees hier onze uitgebreide recensie

Noord Nederlands Toneel – De luitenant van Inishmore

Het is al weer twee jaar geleden dat het NNT deze hilarische slapstickvoorstelling opvoerde. De Luitenant van Inishmore gaat de problemen van het gescheiden Ierland. De voorstelling bestaat uit geweld, heel veel geweld. Twee jaar terug maakte de dierenbescherming zich zelfs druk over een kat die door een acteur mishandeld zou worden. Benieuwd of dat nu weer zoveel ophef teweeg brengt.
Speelperiode: 14 september 2004 – 29 april 2005
Lees hier onze uitgebreide recensie

Ruud de Graaf Theaterproducties – Zeg eens aaa

~

Foto: Roy Beusker
Ze zijn niet weg te krijgen uit het theater, maar ze zijn dan ook wel heel leuk: de bijna complete cast van Zeg eens aaa. “Met de assistente van dokter Van der Ploeg!” Ja, ook Mien Dobbelsteen is er weer bij. Als je naar deze moderne uitvoering gaat kijken, zul je tot de conclusie komen dat het bijna net zo leuk is als toen op televisie.
Speelperiode: 15 september – 21 november 2004
Lees hier onze uitgebreide recensie

De Bloeiende Maagden – I.N.R.I.

Een gedurfde voorstelling vanwege de stelling; God is perfect. En hoe zit het nou met het ware verhaal van Jezus Christus? Wij vinden deze voorstelling een aanrader, want deze oude rotten in het vak weten hoe ze het publiek moeten bespelen. Het stuk is heel compleet met muziek, zang en dans. En het enthousiasme waarmee zij op het toneel staan is aanstekelijk.
Speelperiode: 18 september – 4 december 2004
Lees hier onze uitgebreide recensie

Rob Kamphues – Oersoep

~


Bij dit stuk kreeg onze redacteur haast tranen in de ogen. En dat was niet van het lachen, maar van het huilen. We kunnen hier kort over zijn: Kamphues slaat de plank in zijn vijfde theatershow volledig mis!
Speelperiode: 10 maart – 28 mei 2005
Lees hier onze uitgebreide recensie

Growing up in public – Coming out

In dit stuk worstelen zeven jongeren met hun seksualiteit. Deze voorstelling van het normaal door ons zo bejubelde gezelschap weet met dit stuk niet te overtuigen. De tekst is wel oké, maar aan het spel schort nog het een en ander. Maar wie weet hebben ze daar inmiddels aan gewerkt?
Speelperiode: maart/april 2005
Lees hier onze uitgebreide recensie

Joop van den Ende Theaterproducties – Lion King

~


Geen reprise, maar wel een stuk dat al in het vorige theaterseizoen te zien was. Een musical die voorlopig nog niet uit het Circustheater weg is te krijgen: The Lion King. Al is het alleen maar om nog een beetje geld terug proberen te verdienen die deze dure, maar mooie musical met zich mee bracht. Een bijzonder spektakel dat jong en oud aanspreekt.
Speelperiode: nog zeker te zien in 2005
Lees hier onze uitgebreide recensie