Muziek / Achtergrond
special: Voorbeschouwing Lowlands 2011

Wie moet waarheen en wie kan beter thuisblijven?

Geen festival trekt zo’n divers publiek als Lowlands. 8WEEKLY onderscheidt drie doelgroepen op basis van substantie-inname en schotelt alledrie een aantal suggesties voor.

~

Wat is er in de aanloop naar het Lowlands festival over de editie van 2011 te zeggen? Er is veel te doen geweest over het feit dat Lowlands uitverkocht was voordat er bekend was wie er zouden spelen. Toen die line-up bekend werd, verscheen in de Volkskrant een stukje dat suggereerde dat de bezoekers teleurgesteld zouden zijn in de line-up, omdat er niet genoeg grote namen optreden. Op blogs en fora werd daar weer heel gevarieerd op gereageerd. Naast bezoekers die hun favorieten missen, zijn er die het leuk vinden om nieuwe bands te ontdekken, anderen die de nieuwe acts allang ontdekt hebben, en een groep die vooral de sfeer belangrijk vindt. Vaak worden die meningen dan weer gekoppeld aan een idee over waar ‘Lowlands’ in hun ogen voor staat. Hieruit blijkt vooral dat er anno 2011 weinig is dat de bezoekers van Lowlands met elkaar gemeen hebben.

Iedereen zijn eigen Lowlands
Dat Lowlands zo’n divers publiek weet te trekken heeft natuurlijk te maken met de brede programmering. Lowlands is een soort combinatie van Pinkpop, Crossing Border en 5 Days Off. Zo heb je drie doelgroepen te pakken, die je zou kunnen stereotyperen als bierzuipers, gematigde wijndrinkers en pillenslikkers. Laten we het programma eens vanuit die doelgroepen bekijken.

In de Alpha-tent, het grootste podium, zullen traditiegetrouw vooral bekende rockacts optreden. Misschien de grootste namen zijn Interpol en Arctic Monkeys. Beiden lijken zowel in artistiek als commercieel opzicht over hun hoogtepunt heen. Ze zullen moeten bewijzen dat ze nog steeds tot de top behoren. Buiten deze bands is de line up in Alpha wel een beetje mager: wie zit er nog te wachten op de melige punkpop van The Offspring? Zou Within Temptation er niet beter aan doen haar eigen Symphonica in Rosso op poten te zetten? Dat Skunk Anansie weer eens langs komt is sympathiek, maar horen die op het hoofdpodium? Kortom, de zuipers hebben wel degelijk reden tot klagen: in de Alpha-tent staan veel rockbands die eigenlijk niet op het hoofdpodium van Lowlands 2011 thuishoren. Natuurlijk valt er nog genoeg te rocken met DeWolff, The Deaf, De Staat, dEUS, The Kills en Beady Eye. Bovendien heeft Lowlands met Conan the Barbarian, Fubar II en Lemmy (een documentaire over de legendarische Motörheadvoorman) drie echte zuipfilms op het programma staan.

Cultureel verantwoord en lekker dansen

~

Met Fleet Foxes en Elbow heeft Lowlands wel twee minder uitbundige topacts binnengehaald. Daarnaast is het voor de gematigde wijndrinker vroeg opstaan om Fink, Junip, Joan as Policewoman, Anna Calvi en Agnes Obel mee te pikken. Tel daar al die cultureel verantwoorde films en lezingen bij op en je hebt best een goed programma. Een paar vermoedelijke hoogtepunten: schrijver Chuck Palahniuk (Fight Club), de jaarlijks terugkerende colleges van de LL Uni en de stomme film Häxan – Witchcraft through the Ages uit 1922 met livemuziek van Kevin Toma en Listen to the Ghost.

Liefhebbers van elektronica kunnen een topweekend te gemoed zien. Alternatieve dancepop is er van onder andere Goose, Suuns, Twin Shadow, Friendly Fires, Crystal Castles, the Naked and Famous en Chromeo. De nieuwste dubstep helden SBTRKT, James Blake, Chase & Status en Jamie Woon zijn allemaal aanwezig. Voor de echte clubbers zijn daar Azari & III, Paul Kalkbrenner, Seth Troxler, Tensnake, Fake Blood en Matthew Dear, om maar eens een handje vol hippe dj / producers te noemen. Veel mensen zullen ook benieuwd zijn naar oudgediende Aphex Twin – een soort alternatieve headliner in de Bravo-tent. Al met al heeft de organisatie hier en daar misschien wat steekjes laten vallen, maar is er meer dan genoeg om van te genieten – welke substantie je daarbij ook wilt gebruiken.

Het Lowlands festival is van 19 t/m 21 augustus, op het terrein van Walibi in Biddinghuizen.