Muziek / Achtergrond
special: The Liquid Machine – The Engine

Voordeel van de twijfel

Deze jonge band zet gedurfd een geluid neer dat dicht bij dat van Volbeat ligt, maar niet de zware zang heeft van die formatie.

The Liquid Machine schroomt niet om met een grootse en heftige benadering tegen de metal aan te schuren, maar toch dicht genoeg tegen de pop – en vooral rock – aan te blijven om mogelijk ook een plaatsje op de hitradio te veroveren. Bas Wienhoven en de zijnen debuteren met The Engine met een mini-album van zes eigen composities, in een standaardbezetting van gitaren, bas en drums. Twee van de vier leden tekenen ook voor de backing vocalen, naast leadzanger Wienhoven.

Zoals het een harde band betaamt, kennen ze ook een zachte kant. The Liquid Machine doet met ‘One Man Solution’ een twee minuten durende gooi naar een rockballad. Als na een alleszins smakelijke start deze song na zo’n twee minuten weer ontploft in het stevige geluid, ontstaat een gevoel van gemis naar dat begin. Er is een moment niet voldoende diepgang in wat deze jongelingen brengen. In de hardere c.q. uptempo composities overtuigt het kwartet beter.

Af en toe klinkt het een beetje recht-toe-recht-aan, maar de band krijgt het voordeel van de twijfel vanwege hun potentie. Geef ze in handen van een goede producer en iets meer budget om het geluid verder aan te kleden en ze komen met een vervolgalbum dat kan wedijveren met de mannen van Volbeat en andere gelijksoortige muziek. The Engine draait en komt in beweging.