Muziek / Achtergrond
special: Steven Wilson – Drive Home

Tussendoortje

Steven Wilson is waarschijnlijk de artiest in de progrock met de grootste productie. Zowel onder zijn eigen naam als met anderen is de stroom bijna niet te stuiten. Drive Home is een tussendoortje.

In februari van dit jaar bracht Wilson nog The Raven That Refused To Sing (And Other Stories) uit; een niet te versmaden album. Het mini-album Drive Home bevat zowel een dvd als cd, waarbij de dvd wordt gepresenteerd als hoofd-item en de cd het extraatje is, en is  een aanvulling op zijn vorige album.

Muziek is zowel op de dvd als de cd het hoofdbestanddeel. Op de cd wordt de liefhebber getrakteerd op vier live-opnames van een concert dat gegeven is in Frankfurt. Deze dubbelen dan exact met de dvd waarop het beeld staat.’The Holy Drinker’, ‘Insurgentes’, ‘The Watchmaker’ en ‘The Raven that Refused to Sing’ vormen samen een dik halfuur live progrock-plezier. Een mooi document voor wie erbij was, maar ook voor de fans die het met deze registratie moeten stellen.

‘The Raven that Refused to Sing’ vinden we op de cd nog eens terug in een orkestrale benadering. Op de dvd wordt de liefhebber met een ‘5.1 surround audio’ versie naast deze orkestversie ook nog verrast met een nooit eerder verschenen nummer ‘The Birthday Party’. Steven Wilson maakt het zijn fans niet makkelijk om alles van hem te verzamelen. Maar het is kwalitatief altijd wel helemaal in orde wat de oren als voer krijgen aangereikt door deze ijverige rasmuzikant.