Radio 6 en het versoberende Nederlandse muzieklandschap
Vorige maand maakte de NPO vanuit het niets bekend per 1 januari 2016 te willen stoppen met het uitzenden van radiozender NPO Radio 6, Soul & Jazz. Dat is ongelooflijk zonde, want de zender heeft een groot belang bij het bieden van platformen voor (Nederlandse) soul- en jazzartiesten. Hierdoor verschraalt niet alleen het aanbod op de Nederlandse radiostations, maar staan ook de artiesten van dit genre onder bedreiging door de bezuinigingen.
We herkennen het allemaal wel: steeds weer diezelfde albumtrack van dezelfde artiest. En dat dan minstens vijf keer per dag, al dan niet in verkorte versie! Er is een gat in de markt voor de geïnteresseerde muziekluisteraar die op zoek is naar nét die ene uitvoering van je favoriete artiest die je nog niet kende, of die onbekende jazzvirtuoos waar je zo versteld van staat. Jammer genoeg lijkt de NPO zelf niet door te hebben dat zij een ideaal medium hiervoor uitschakelen. Radio 6 laat muziek en achtergrondverhalen horen die de gemiddelde luisteraar niet kent.
Toegenomen concurrentie?
Volgens persberichten ambieert de NPO om het publiek meer te bieden door zich te richten op minder zenders om zo de kwaliteit en interactie te verhogen. Dit is een strekking die niet evenredig is; alleen door je te richten op minder zenders, zal de kwaliteit niet per definitie verhoogd worden. Radio 6 krijgt niet eens een kans van de NPO om hierin te concurreren, omdat het alleen mag uitzenden via internet en digitale radio. Op de gewone FM-frequentie is de zender niet eens te ontvangen. Daarnaast bestaan de meeste items op de overige zenders uit gegrap, slap gelul en prijsvragen, terwijl de basis bij Radio 6 het verspreiden van kennis is door middel van veel research, wat gedaan wordt door enthousiaste redactieleden. De interviews en achtergrondverhalen worden vervolgens verteld door de mensen die het gemaakt hebben of er veel vestand van hebben. Zij nemen hiervoor ook de tijd om in de studio langs te komen of om dit telefonisch met passie te delen.
Deze strijd illustreert goed dat het tegenwoordig alleen nog maar draait om commerciële doeleinden in deze uitgemolken, haastige massaconsumptiemaatschappij. Zo snel en zo goedkoop mogelijk moet er veel muziek gedraaid worden in plaats van het publiek versteld te doen staan door ongekend goede, oude dan wel nieuwe muziek. Het is een aanslag op de kunst, waarbij het delen van kennis niet meer gewaardeerd wordt en entertainment centraal staat, terwijl we die bekende, nietszeggende plaatjes zelf ook wel gewoon kunnen opzoeken op Spotify of YouTube. Op ‘play’ drukken kunnen we allemaal, en simpele nieuwsfeitjes zijn allemaal te vinden op het internet. Niemand lijkt tegenwoordig te weten waar de meerwaarde van het materiaal ligt. I am not amused.
Gratis live-muziek
Gelukkig zal de zender tot het eind van het jaar doorgaan met diezelfde toewijding en passie als voorheen gedaan is. De bestaande programma’s blijven nog gewoon draaien en men kan ook op verschillende (gratis!) podia en festivals nog genieten van wonderschone soul- en jazzmuziek waar Radio 6 bij betrokken is of mogelijk gemaakt heeft. Naast de aanwezigheid op bijvoorbeeld Jazz in Duketown, de Jazzdagen en het North Sea Jazz Festival, heeft het ook een eigen live-uitzending op woensdagen. Mijke en Co Live @ the Sugarfactory ontvangt elke week andere artiesten die een nieuwe plaat uitbrengen of bezig zijn met een project. Zo stond afgelopen week Jonathan Jeremiah op het podium, en in de geschiedenis van het programma werden al Caro Emerald, Frank McComb, Marcus Miller, Ruben Hein en Hamilton Loomis verwelkomd, om maar een paar bekende namen te noemen. De komende paar weken kan het publiek nog genieten van live-optredens van onder anderen Miguel Rodriguez, Matt Andersen en Pokey LaFarge, plus veel interessante, onbekende (nieuwe) artiesten die meer aandacht verdienen. Uiteraard wordt de muzikale sfeer van de avond steeds versterkt door de huisband (The Ob6sions), en brengen ze samen de avond altijd weer tot een muzikaal hoogtepunt op de Nederlandse radio.
Het wegbezuinigen van Radio 6 is een ondergang die zodoende door de NPO zelf veroorzaakt is. Het is juist die diepgang en uniekheid die de muziekliefhebber wenst, wat mist in het aanbod van overige zenders, en Radio 6 dus zeer waardevol maakt. In het huidige beleid en door de commerciële programmering zal het erg moeilijk worden om ooit nog een passende plek te vinden om zulke fijne muziek te laten horen. Of om te beluisteren, wat dat betreft.
Mijke en Co Live @ the Sugarfactory: elke woensdag van 22.00 tot 01.00 in de Sugarfactory nabij het Leidseplein, Amsterdam. Gratis toegang voor iedereen.