Muziek / Achtergrond
special: Racoon lanceert cd vanuit de trein

In den lande

Oorspronkelijk wilden ze vanuit Goes naar Utrecht reizen. Dat werd al snel vanuit Haarlem, maar uiteindelijk werd het een korte trip van Amsterdam Centraal naar Utrecht Centraal. En achteraf zijn de bandleden van Racoon daar erg blij mee. Zo’n cd-promotie in een treinstel is niet de meest comfortabele manier om je nieuwe cd aan de man te brengen. Maar misschien wel een van de leukste.

Racoon had de nieuwe cd afgerond en wilde dat vrijdag 29 februari kenbaar maken aan het Nederlandse publiek. De band had bedacht dat het misschien leuk zou zijn om hun nieuwe schijfje, genaamd Before You Leave, onder de aandacht te brengen op enkele stations in ons land en in de trein. Dus benaderden ze de NS voor een kleine promotour van Goes naar Utrecht. Dat werd helaas wat lastig en uiteindelijk werd het een korte trip van Amsterdam Centraal naar Utrecht Centraal.

Before

~

In de HiSpeed Lounge op Amsterdam Centraal werd afgetrapt met een kort optreden voor vips, waaronder de winnaars van een Radio 3FM-prijsvraag. In de hippe lounge kon genoten worden van een koud drankje en een intiem optreden. Daarnaast was er nog wat tijd om even met de bandleden te praten en wat persoonlijke zaken te weten te komen over zanger Bart van der Weide. Want welke fan wist dat Bart een blikje Red Bull vindt stinken; alsof ‘je met de trein langs een weiland rijdt waarin net een koe staat te schijten’? Dat zijn toch de betere wetenswaardigheden.

Na deze informatieve opsteker, een paar nummers van het nieuwe album en – voor de fans die graag een bekend geluid horen – nog wat bekend werk zoals Brother en Love You More is het tijd om de trein richting Utrecht te gaan halen. Rustig begeven de bandleden en de fans zich naar het juiste perron. Niemand is bang te laat te komen. Hooguit vreest men dat de trein er te laat zal zijn. Maar de NS hebben hun materieel onder controle en laten het blauw-gele vervoermiddel mooi op tijd arriveren.

We

~

Dit is meteen het moment dat duidelijk wordt dat het niet zo erg is dat het oorspronkelijke plan van een trip van Goes naar Utrecht niet door kon gaan. Met zo’n vijf camera’s, diverse microfoons, een handjevol fotografen én een kleine dertigtal fans wordt het opeens wel héél krap in zo’n coupé. Voor de band zelf valt het nog wel mee (hoewel alle vier de leden wel een keer hun hoofd hebben gestoten tijdens de rit), maar vooral de fotografen moeten afzien. Staand op banken (gelukkig was er geen conducteur in de buurt), over elkaar heen hangend en graaiend naar steun bij onverwachte bewegingen doen zij hun best een leuk plaatje te schieten van het akoestisch optreden in de trein.

~

Iedereen is blij als we station Utrecht Centraal binnenrollen en we ons weer uit die blauw-gele banaan kunnen wurmen. Eindelijk frisse lucht! Hoe knus zo’n optreden in de trein ook is, na verloop van tijd gaat het onder andermans zwetende oksel hangen toch tegenstaan en smacht je zelfs naar de frisse boerenlucht van een Red Bull. Maar de geuren van het Utrechts Centraal Station voldoen ook prima.

Leave

Op Utrecht Centraal is een podium in gereedheid gebracht en staan bij aankomst van Racoon de eerste fans al te wachten. De aantallen zijn nog niet spectaculair, maar al snel groeit het aantal toeschouwers. Tegen de tijd dat Racoon begint te spelen staat er al een behoorlijk aantal nieuwsgierige en enthousiaste luisteraars voor het podium. Na de warme trein is de tochtige stationshal wel even wennen. Maar met hun jasjes nog aan is dat voor de vier bandleden geen enkel probleem.

~

En net als in Amsterdam en in de trein gaan ze vrolijk met hun losse Zeeuwse inslag aan het werk met het repertoire en het publiek. Als er iets is dat deze band nóg populairder kan maken dan is het wel hun frisse en vrolijke manier van doen. Deze mannen hebben lol met elkaar, met het publiek en zeker met hun muziek. En dat stralen ze uit. Daar doe je als fotograaf dan ook graag verslag van. En als je er dan ook nog eens leuke muziek bij te horen krijgt, is het helemaal een geslaagd geheel.

Als je wilt weten of de muziek van de nieuwe cd net zo leuk is als de droge Zeeuwse humor die de band hanteert kun je even op hun site naar wat fragmenten luisteren. Of je koopt natuurlijk gewoon de cd. Op elk groter station zit wel een platenzaak die het nieuwe Racoon-album te koop aanbiedt.