Tropen en Oranje op een jazzfestival
De luchtregulatie draait overuren als op zondag de tropentijden weer zijn aangebroken. Maar in de zaal waar vermaard bassist Stanley Clarke optreedt, lijkt zelfs de airco oververhit. Het zweet gutst over de ruggen van het publiek in een ruimte die als een sauna aandoet. Ook de muzikanten hebben het warm.
Publiekslieveling
De hitte en de spanning beginnen toe te nemen. Buddy Guy biedt verlichting. De 73-jarige bluesgitarist is een ware attractie. Zijn diepe en rauwe stem is nog altijd een feest om te horen, en uit zijn gitaarspel spreekt in plezier omgezette pijn. Hij benadrukt zijn statuur als podiumbeest meermaals, als hij het publiek inloopt, met een handdoek zijn snaren bespeelt of eraan plukt met zijn mond. Guy is een showman, en vindt het zelf ook jammer als hij klaar is. Hij heeft misschien wel tijd om nog even te kijken naar een krankzinnig maar zeer vermakelijk Japans circus. Het Shibusa Shirazu Orchestra laat zien dat jazz ook een man in een rode onderbroek en een dansende vrouw met twee grote bananen is. Het collectief combineert zo’n beetje alle bestaande culturele uitingen tot een show die zonder twijfel de origineelste van het festival is.
Een WK-finale is dan niet origineel, deze laten zien in de grootste zaal van het North Sea Jazz Festival is dat misschien wel. De organisatie kon er eigenlijk ook niet onderuit, nadat kaartjes voor de zondag massaal op internet aangeboden werden. Maar het is uitverkocht, en nu staat het grootste deel van de bezoekers klaar om naar voetbal te kijken. Niet zo handig wat dat betreft is het (overigens zeer fraaie) optreden van Ben Harper, dat precies om half negen gepland is te eindigen. Het publiek blijft niet netjes, en begint hier en daar te fluiten als het erop begint te lijken dat het concert uitloopt. Oneerbiedig. Harper stopt er maar mee, en krijgt nog wel een groot applaus. Dat lijkt echter vooral voort te komen uit opluchting dat het voetbal niet gemist wordt.
De wedstrijd begint, het festival verandert in een stadion. De spanning is overal voelbaar. Maar dat wat een volksfeest moet worden, verloopt dramatisch. Nederland verliest in de laatste minuten van de verlenging door een goal die nooit had mogen tellen. De tranen staan op het gelaat van menige bezoeker. Voor Stevie Wonder rest een schier onmogelijke taak: het troosten van een natie.