Muziek / Achtergrond
special: Noorderslag 2014

Nederlands muziekfeest

Na het Europese showcase festival volgt traditioneel het Noorderslag festival in de Oosterpoort in Groningen. Een festival dat barst van nieuw Nederlands talent. Net doorgebroken acts en bandjes die als veelbelovend te boek staan.

De zaterdag na EuroSonic is de Oosterpoort de plaats om naartoe te gaan. Maar het is een ander publiek dat zich naar dit festival begeeft. Vooral veel jeugd ziet aanleiding om van Noorderslag een bierfestival te maken. Muziekliefhebbers en muzikale goudzoekers begeven zich meer op de achtergrond. Ze zijn er nog wel maar hun aantal is danig afgenomen.

Meer dan smakelijk
Liefhebbers van bijna alle soorten muziek kunnen op ontdekkingsreis tijdens Noorderslag. Maar met negenzestig acts op het programma is het behoorlijk kiezen. Na een onderhoudende show van Sofie Winterson in de hal van de Oosterpoort is het haasten naar de zaal van VPRO’s 3VOOR12, waar Wooden Saints de avond op dat podium opent.

Wooden Saints

Wooden Saints

De tienmansformatie moet zich door het publiek naar het podium wurmen en zet vervolgens een enorm overtuigende show neer. Tessa Douwstra zingt haar longen uit haar lijf in de onderhoudende composities van de band. Daarbij mag niet onvermeld blijven dat ook Arjen de Bock prima stembanden heeft en voor afwisseling zorgt of met Douwstra in duet schittert.

Enigszins overdonderd is het met spoed naar de Radio 6 zaal waar Kris Berry & Perquisite hun set met soulmuziek spelen. Geplaagd door een kaakontsteking – waar niets van te merken is in de zang en performance – geeft Berry, ondersteund door de band van Perquisite, een uitstekende show. Liedjes van het album Lovestruck Puzzles, maar ook van beide soloplaten, passeren de revue. Meer dan smakelijk verwend en zeker hongerig naar meer van dit duo is het wringen door de aangegroeide menigte naar het volgende optreden.

Muzikaal en denderend
When We Are Wild heeft net zijn DWDD-moment gehad en staat nu al te schitteren op het 3FM Serious Talent-podium in de Oosterpoort. De jonge band geeft een prima staalkaart van wat ze waard zijn. Jammer dat in de wat

Town of Saints

Town of Saints

rustige passages de stampende geluiden uit de grote zaal het beeld verstoren. In de grote zaal spelen The Opposites, net nadat ze de Popprijs 2014 in ontvangst hebben mogen nemen voor hun verdiensten voor de Nederlandse popmuziek. De kleine zaal maakt zich op voor het optreden van Bo Saris, een man die zich zwart voordoet en ook zo klinkt, maar net zo wit is als Justin Timberlake. Zodra hij wordt herkend als Boris van Idols, blijkt dat hij maar moeilijk van dat imago afkomt. Velen kiezen voor een ander optreden, terwijl zijn show staat als een huis.

Opgejaagd door de wens om nog een groot deel van het optreden van Town of Saints mee te maken, gaat het slot van Bo Saris met twee personen minder plaats vinden. Dat blijkt geen slechte keuze. De band speelt geïnspireerd en het publiek is uitzinnig. De laatste twee nummers wordt de band bijgestaan door het Broken Brass Ensemble. Deze wervelende show betekent de afsluiting van een prima geslaagd Noorderslag dat op papier minder aantrekkelijk leek dan het in werkelijkheid was.