Muziek / Achtergrond
special: Naked Song

Het is lastig kiezen

Het Naked Song Festival biedt een podium voor de beste singer-songwriters van het moment die hun liedjes zo naakt mogelijk vertolken. De kracht van de liedjes moet het zelf doen, zonder opsmuk.

Het jaarlijkse Naked Song Festival in Eindhoven is de afsluiting van de ‘Ad van Meurs presenteert’-reeks waarbij iedere maandagavond singer-songwriters hun beste liedjes vertolken. Op het festival keert een aantal van hen terug. Maar er is ook ruimte voor artiesten die een groter gehoor nodig hebben dan het intieme Meneer Frits-podium. Meer toehoorders betekent een groter budget zodat meer artiesten in het bereik liggen. Vanwege de kwaliteit van het programma is het festival wederom stijf uitverkocht.

Gevoel als raadgever

~

Het zogenaamde plus-concert door Eels is een uitstekende show, maar heeft door de volledige bezetting met band een heel andere uitstraling dan op een Naked Song Festival wordt verwacht. Mark Oliver Everett steekt een beetje de draak met zijn naakte liedjes maar geeft ondertussen een fraaie show, begeleid door een kwartet van uitstekende muzikanten. Over het algemeen heel akoestisch en ingehouden. Slechts een enkele keer zwellen de nummers aan tot orkestkracht. Een begeleiding waar  een drumstel is te zien met een uitgebreide paukenset en een heus klokkenspel, steelgitaar, contrabas, trompet, akoestische gitaar en mondorgel, is geen naakte benadering van de liedjes. Maar wel een heel erg fraaie. Eels vertolkt een prachtige bloemlezing uit zijn rijke oeuvre en speelt een bijzondere cover van het Elvis Presley-nummer ‘Just Can’t Help Falling In Love’.

Maar omdat we geen genoeg kunnen krijgen van Howe Gelb schuiven we aan bij zijn 2 Meter Sessie. Ook Gelb kan er geen genoeg van krijgen en geeft Gabriel Sullivan de ruimte om een liedje van eigen hand ten gehore te brengen, terwijl de ploeg van Jan Douwe Kroeske al bij de eerste toegift te kennen geeft dat zijn speeltijd erop zit. Met wat napraten over Gelb en zijn muziek nog in de oren laten we de stemming even niet meer verstoren door andere klanken. Natuurlijk missen we nu vele andere goede artiesten als Novastar en de uit Noorwegen afkomstige Jonas Alaska, die net als vele andere niet gehoorde singer-songwriters niet op het gevoelslijstje van de avond stonden. Zouden we de volgende dag nog een keer kunnen kiezen uit dit fraaie aanbod, dan zou opnieuw een dag gevuld kunnen worden met de rest van deze prachtige muziek. Misschien een idee voor de toekomst?