Muziek / Achtergrond
special: Literature & Music

Preview Crossing Border 2014

.

Van 13 tot en met 16 november is in Den Haag weer een bonte mix van literatuur en muziek te bewonderen op het Crossing Border Festival. 8WEEKLY maakt alvast een voorselectie van de bands en artiesten die je niet mag missen in de Hofstad.

Vashti Bunyan is zo’n folkzangeres die na een tijd in de obscuriteit te hebben gedoold, nu weer in de schijnwerpers staat. Zij was in de jaren zestig en zeventig actief en maakte toen de cultplaat Just Another Diamond Day, die al snel uit de roulatie verdween. Bunyan werd later echter terecht weer geëerd als een boegbeeld van de nieuwe freakfolk-beweging. De oude singer-songwriter zal een optreden geven dat intiem en kwetsbaar belooft te worden, zoals haar beste muziek.

Eigentijdser zangtalent wordt op het festival vertegenwoordigd in de vorm van Sharon van Etten, die recentelijk het gelauwerde album Are We There heeft afgeleverd en daar uitvoerig over heeft gesproken in een interview met 8WEEKLY. Een andere veelbelovende zangeres is Courtney Barnett. Deze Australische werd al een tijdje gehypet op Pitchfork, en was vorig jaar nog te zien op Primavera Sound in Barcelona. Haar muziek is een vrolijke mix van aanstekelijke deuntjes met een komisch ironische ondertoon. Haar teksten zijn gevat en persoonlijk, zoals op het heerlijke ‘Avant Gardener’.

Oudgedienden van niveau zijn ook op het festival te vinden. Jeff Tweedy van Wilco treedt op met zijn zoon in de band Tweedy. Thurston Moore heeft ook een nieuwe artrock-formatie gevormd, die wordt aangevuld door zijn oude Sonic Youth-kompaan Steve Shelley. Naast muziek biedt het festival een breed scala aan schrijvers en dichters, zoals Ian Mcewan, Tom Lanoye en Gary Shteyngart. Bekijk hier het complete programma alvast, en houd 8WEEKLY in de gaten voor een exclusief festivalverslag!