Muziek / Achtergrond
special: Laurent Garnier - AF 4302 EP

Bekend muzikaal terrein kort verkend

.

Fransman Laurent Garnier is een pionier van het eerste uur binnen de dance en elektronische muziek. Al vanaf eind jaren tachtig was hij actief als DJ in Engeland en werd daarmee de persoon die verschillende muziekstijlen introduceerde op de dansvloer. Garnier is nu terug met een bescheiden EP’tje van drie nummers, dat teruggrijpt naar een simpelere, minimalistische sound.

Een duistere sfeer wordt gezet met openingstrack ‘M.I.L.F.’. Een beat die je het nummer inbeukt wordt subtiel bijgestaan door breakjes, terwijl een orgelsynth langzaam opdoemt. Het heeft iets weg van een soundtrack voor de openingsshot van een psychedelische film over de gevaren van de rave- en drugscultuur, zoals de cultfilm Clubbed to Death. Het hypnotische tempo verandert enigszins in de tweede helft, waarin een diepe synth in het nummer snijdt.

‘D.S.K.’ opent iets te lang met simpele beats, en krijgt wat energie met een synthlijn die iets weg heeft van een generator die langzaam op gang komt. Daarna zorgen eclectische beats voor een energieke climax die perfect zal werken op de dansvloer. Met afsluiter ‘H.E.’ is Garnier lekker ondeugend bezig met geile orgasmegeluiden aangevuld met vocalen die het hebben over bondage. Al die kinky ongein wordt aangevuld door toepasselijke diepe en penetrerende (pun intended) beats en bassen die lekker golven op het oplopende tempo.

Oudere invloeden zijn ongegeneerd te horen op de tracks, en liggen er soms iets te dik bovenop. Je herkent de opbouw en structuur van oude Chigaco house en acid. Niet vernieuwend, maar het is een geluid dat Garnier door en door kent, en mede heeft grootgebracht. Bekend terrein dus, nogmaals kort verkend door een oude pionier.