Muziek / Achtergrond
special: Heruitgaves zijn pure verwennerij

20 jaar label City Slang

City Slang, de stal van acts als Calexico, The Notwist en Lambchop verwent haar fans met mooie heruitgaven, inclusief een speciale box van Lambchop. Verder in de lijst staan ook acts als Arcade Fire, Get Well Soon, Broken Social Scene, Junip, Kurt Wagner en nog veel meer muzikaal talent.

City Slang is jarig en viert dat met een aantal uitgebreide edities van bekende albums. Natuurlijk zal iedere liefhebber andere favorieten hebben, maar wat het label als extra’s biedt is naast pure verwennerij ook waardevol materiaal. De uitbreidingen zijn niet zomaar overgebleven werkstukjes.

De originele albums zijn steeds bijgevoegd, maar zijn niet geremasterd. Of dat nodig of wenselijk was, is natuurlijk de vraag. De albums klonken altijd al goed. Is er dan wat te verbeteren? Een audiofiel zal er altijd wat op aan te merken houden. De muziekliefhebber is tevreden met de uitbreidingen.

~

Heruitgaves Lambchop

Lambchop-fans worden verwend met twee heruitgaven. Voor wie de band niet kent: Lambchop begeeft zich op hetzelfde melancholieke terrein als Tindersticks en Willard Grant Conspiracy. Nixon is voorzien van een dvd met daarop een stemmig concert, opgenomen tijdens het optreden in de Royal Festival Hall in London in het jaar 2000. Een prima optreden met een uitgebreide band uit hetzelfde jaar als de release van het album.

Het album Is A Woman is voorzien van een extra cd met daarop composities die het album net niet haalden. Ook bevat het twee van de drie bonustracks van de limited edition van die tijd. De rest van de schijf had zo een nieuw album van de band kunnen zijn, zo hoog is de kwaliteit van het geboden materiaal.

~

Calexico en The Notwist
Calexico krijgt in deze worp aan feestelijke heruitgaven twee albums met ieder een extra cd met onbekende nummers of aparte uitvoeringen van al bekende nummers. Zo krijgen Hotrail en Feast Of Wire een extra album aan de zijde dat niet alleen leuk voor de fans is, maar ook nog eens allemaal materiaal bevat dat er mag zijn.

Het album Neon Golden van The Notwist wordt met een dvd geleverd met daarop een documantaire van negentig minuten: veertig minuten audio en de soundtrack Solo-Swim. Een afwisselende inhoud, maar niet zo licht verteerbaar als de concertregistratie van Lambchop.

~

Gratis downloadcompilatie

Via de website van City Slang is er als dank voor de fans een verzamelalbum inclusief afdrukbaar boekje te downloaden. Op deze compilatie vinden we een mooie bloemlezing van het materiaal dat het label de afgelopen twintig jaar zo geliefd heeft gemaakt. Hier beperkt het label zich niet tot de artiesten die zojuist een limited editie hebben gekregen. We horen nu een dwarsdoorsnede door hun artiestenaanbod. Natuurlijk missen we een aantal namen op zo’n compilatie, met als belangrijkste afwezige de band Arcade Fire.

Het snoepje: box Lambchop

Voor de liefhebbers en fans van Lambchop is er ook nog een gelimiteerde Tour Box met daarin acht cd’s die de band in het verleden verkocht heeft bij hun optredens. Daarnaast bevat de box twee dvd’s met concerten die tot op heden nog nooit zijn uitgebracht. Dit alles is uitgevoerd in een heel mooi met linnen bekleed doosje en een fraai 24 pagina’s tellend boekje met foto’s en uitleg over de inhoud.

De prijs die wordt gevraagd voor al dat fraais is niet al te hoog als je het omrekent naar de prijs per schijfje. Minder dan een kwart van de gemiddelde cd.

Alle heruitgaven zijn zowel in vinyl als in cd-/dvd-vorm te verkrijgen en allen voor een schappelijke prijs in tegenstelling tot vele luxe en limited edities bij andere platenlabels, die voor tweemaal de prijs van de standaardedities van eigenaar verwisselen. Zo mag het motto van City Slang zeker zijn: wie jarig is trakteert! Of er nog meer albums in de komende tijd gaan verschijnen in een uitgebreidere editie is niet aangekondigd, maar wel te hopen. Het is immers dubbel genieten met al dat extra materiaal.