We willen ze leren zwemmen… zonder dat ze watervrees krijgen
Hoewel er in Nederland op artistiek gebied genoeg gebeurt op het gebied van jazz, viel er al een tijdlang een afname te constateren van podia die kwalitatief goede jazz programmeerden. De Stichting Jazz Impuls zal de komende jaren ieder jaar 120 dubbelconcerten in veertig theaters, concertzalen en schouwburgen brengen. Op deze manier wil de Stichting een structurele verruiming bieden ten opzichte van het huidige jazzaanbod. Dit moet ook een groot aantal nieuwe luisteraars van live jazzmuziek met zich mee brengen. De meer dan enthousiaste voorzitter Bob Hagen wilde 8WEEKLY de achtergronden van dit initiatief graag verduidelijken.
Eigentijds karakter
En waar worden dan zieltjes mee gewonnen? Wat voor muziek kunnen we verwachten als we op een van de avonden naar de schouwburg gaan? “Onze doelstelling is om een divers en gevarieerd aanbod te bieden dat zeker ook eigentijds karakter heeft. Vernieuwing en kwaliteit gaan hierbij hand in hand. De concerten worden niet alleen gegeven door de top van de Nederlandse Jazz musici, ook jong talent en regionale namen komen aan bod. Dat vinden wij juist erg belangrijk. De avonden zijn gesplitst in twee delen die elk een verschillend muzikaal karakter hebben. In de eerste helft, voor de pauze, is instrumentale jazz te horen en na de pauze krijg je er vocalen bij. De muziek bestaat voornamelijk uit moderne jazz. Niet te veel New Orleans of Dixieland maar ook geen al te moderne jazz.”
Wennen en groeien
Een niet zo heel uitdagende en vernieuwende programmering, dus. Maar dat is ook niet de bedoeling volgens voorzitter Hagen (zelf een groot fan van jazzlegende Chet Baker). “Aangezien we ons voornamelijk op nieuw publiek richten moeten we voor ogen houden dat dit publiek uiteraard eerst moet wennen en groeien. Met al te hoogstaande, moderne jazz jaag je veel luisteraars weg en dat is juist niet onze bedoeling. We willen ze leren luisteren. We gooien ze niet meteen in het diepe. We willen ze wel leren zwemmen maar zonder dat ze direct watervrees krijgen.”Er is inmiddels al een begin gemaakt met de reeks concerten. Het laatste van de eerste reeks vond op 2 november plaats in de Oosterpoort in Groningen. De komende maanden komen er nog vele concerten bij. In diverse media is erg positief gereageerd op deze letterlijke impuls en de verwachting is dat ze een structurele verbetering zal opleveren voor de live-jazz in Nederland.
Kijk voor een overzicht van de reeks concerten, informatie over de optredende artiesten en verdere informatie op www.jazzimpuls.nl.