Muziek / Achtergrond
special: De tips van 8WEEKLY

Muziekfestivals 2006 deel II

Na Pinkpop kan het muziekfestivalseizoen pas echt van start gaan. Met een paar kleine en grote festivals in aantocht kijkt 8WEEKLY alvast vooruit naar de komende maand. Vier festivals staan centraal: Primitive!, Metropolis, Cactus en Dour.

Primitive! – 22 t/m 24 juni 2006 – Waterfront, Rotterdam

Miracle Men
The Miracle Men

In grote Fred Flinstone-letters wordt dit festival al maanden van te voren aangekondigd: Primitive!. Van 22 tot en met 24 juni verzamelt heel sixtiesminnend Europa zich in Rotterdam voor een lang weekend beatmuziek, garage-rock ’n roll en nederbiet. Veel van de bands die komen spelen putten hun inspiratie uit deze muziek van veertig jaar geleden. Zo kun je The Who terughoren in de muziek van The Insomniacs uit New Jersey, brengen The Urges uit Dublin je in psychedelische sferen en nemen The Strollers je mee op een retourtje jaren zestig met een niet te stoppen energie. Een aantal iconen van toen leeft nog en ook die zijn op dit festival te zien. Het hoogtepunt is Billy Childish en zijn garage punk band Thee Mighty Ceasars. Flikt ‘ie het hem nog?
Ook in Nederland leeft de beat. Aanraders zijn The Madd uit Rotterdam en The Miracle Men uit Klazienaveen. Naast de optredens in Waterfront is er ook ander vertier zoals een brunch, een beatquiz, een Link Wray play-in, een foto- en platenhoezenexpositie en non-stop dansende gogo girls. Ondanks het feit dat er nergens een dresscode wordt genoemd, kun je er vanuit gaan dat je nergens zoveel stijlvol geklede en gekapte mods tegen het lijf zal lopen als tijdens Primitive! (Klazien Schaap)

Metropolis 2006 – 2 juli – Zuiderpark, Rotterdam

The Shout Out Louds
The Shout Out Louds

Met een scherpe programmering in het verleden, waarbij bands als The Strokes, Interpol, The Smashing Pumpkins, the Prodigy en The Killers eens op de festivalposter stonden, kan de organisatie van Metropolis met recht zeggen dat zij het festival organiseren met de artiesten van morgen. Met, zoals elk jaar, een fijne samenwerking tussen verschillende podia, als Patronaat, Rotown, Paradiso, Waterfront en Ekko, staan er ook dit jaar weer beloftes op het programma. Wat te denken van de New York-garagesound van The Gossip, de fantastische indiepop van The Spinto Band en britpunkpop van Bromheads Jacket. Maar dat is niet alles. Ook is er ruimte voor de indierock van The Wrens, de poppy rock van de Zweden van The Shout Out Louds, de nu wave van Silence is Sexy, de indrukwekkende postrock van El Camino en de noisy gekte van De Nieuwe Vrolijkheid. Dat alles met nog een reeks aan opkomende namen, speelt zondag 2 juli in het Rotterdamse Zuiderpark. En de entree is gratis. Als je de festivalacts van volgend jaar wilt zien, moet je gewoon bij deze editie van Metropolis gaan kijken. (Niek Hofstetter)

Cactus Festival Brugge – 7 t/m 9 juli 2006

Gnarls Barkley
Gnarls Barkley

Het Cactus Festival in Brugge, dat van 7 tot en met 9 juli plaatsvindt in het Minnewaterpark aldaar, heeft een wat curieuze programmering. Naast een van de enige shows van het ultrahippe Gnarls Barkley in de omgeving, kent het festival ook juist veel oudere en niet zo hippe namen, zoals The Proclaimers, The Wailers en Garland Jeffreys. Ondergetekende kijkt met name uit naar de zaterdag wanneer An Pierle & White Velvet worden gevolgd door de prachtige Amerikaanse gitaarpopband Buffalo Tom (die bestaan dus weer/nog). Daarna niemand minder dan de briljante Canadese superster in wording Rufus Wainwright en een van de best live-acts ter wereld: The Tragically Hip. Gevolgd dus door DJ Danger Mouse en Cee-Lo van Gnarls Barkley, die ook nog eens tekenen voor de afterparty. Op de afsluitende dag onder meer optredens van Zita Swoon, David Gray en Erykah Badu. Daarnaast gedurende het hele weekeinde veel reggae, tango, jazz en hiphop. Zoveel stijlen, zoveel verschillende artiesten die stuk voor stuk bekend staan als absolute podiumdieren. Het is niet hip allemaal, Cactus gaat meer voor de houdbaarheid en heel veel kwaliteit. (Mark Hospers)

Dour Festival – 13 t/m 16 juli, Dour België

Adam Green
Adam Green

Waar vind je de meeste nieuwe bands op een festival zonder al te ver te reizen? Bands waarvan je nog nooit hebt gehoord, maar die toch de beste papieren hebben om het te gaan maken het komende jaar? Nope, niet in Nederland (behalve op Metropolis dan). Wil je echt de allereerste zijn om op grote schaal veelbelovende bands en DJ’s op te pikken voordat ze zijn doorgebroken, dan moet je naar Dour in België. Op zes verschillende podia staan vier dagen lang meer dan 200 acts. Het verschil met bijvoorbeeld Lowlands is dat de programmering gedurfder en uitgebreider is en bij de meeste bands kun je zonder verwondingen op te lopen vooraan gaan staan. Naast nieuwe acts staan er ook veel grote publiekstrekkers, zoals Adam Green, Maxïmo Park, Infadels, Mercury Rev en T. Raumschmiere. En zo zijn er nog wel een paar redenen om dit Belgische topfestival te bezoeken: het weer is er meestal beter dan in Nederland, de Belgische mentaliteit is minder boers en vriendelijker en voor de prijs hoef je het ook al niet te laten: 70 euro voor vier dagen! (Klazien Schaap)