Muziek / Achtergrond
special: Bands op Eurosonic/Noorderslag

Onbekend Voorspel: The Dollybirds

Vrijdag 11 en zaterdag 12 januari 2002 vinden respectievelijk het Eurosonic- en het Noorderslag-festival plaats. Op Eurosonic staan talentvolle bands uit geheel Europa die de potentie hebben om binnenkort helemaal door te breken, terwijl op Noorderslag het beste dat de Nederlandse popmuziek momenteel te bieden heeft zal aantreden. Bands als Bløf en Di-rect behoeven geen introductie, maar aangezien er erg veel, nog betrekkelijk onbekend, talent op beide dagen staat geboekt, zullen wij enkele bands hier introduceren. Een voorspel met het onbekende.

Deel 5: The Dollybirds

Een interview met drummer Jim Klingers.

~

2001 was een succesvol jaar voor The Dollybirds. Wat zie je als het grote hoogtepunt van het afgelopen jaar?
Ik denk toch wel ons optreden op Lowlands. Daar waren we op ons best. Een stomende gig in een afgeladen India-tent. Voor ons geldt meestal: hoe heter, hoe beter. Nou, het was daar 40 graden en ik had nog flinke koorts ook, dus dat zat wel goed.
Ander hoogtepunt was dat ons singeltje Tup Te Dup het een paar weken uithield in de Top100 en gevraagd werd als sountrack voor Big Brother (of was dat nou juist een dieptepunt?). Inmiddels wordt het nummer zelfs gebruikt als aankondigingstune voor The Dukes of Hazzard en Happy Days. Kan het mooier: The Fonz met Tup Te Dup eronder!!

Had je zelf ooit verwacht zo ver als je nu bent te komen met The Dollybirds en wat verwacht je in de toekomst nog te bereiken?
We zijn inderdaad verder gekomen dan ik ooit had gedacht. En dan heb ik het niet zozeer over het uitbrengen van een plaat en het doen van ‘grote’ optredens. Daarop heb ik altijd wel min of meer gerekend. Sterker: ik dacht dat het ons allemaal een stuk sneller in de schoot zou komen vallen. Maar wat ik nooit had verwacht, is dat wij na bijna zeven jaar ploeteren er allevier nog zo’n ongelofelijke zin in zouden hebben. Dat die drie andere gasten uit hetzelfde hout gesneden blijken te zijn als ik, daarover kan ik mij elke dag verheugen en verbazen. Toch ben ik tegenwoordig heel bescheiden in m’n verwachtigingen, dan valt het tenminste altijd mee. Met een beetje mazzel denk ik dat het voor ons mogelijk moet zijn enige bekendheid op te bouwen in het buitenland.

~

Jullie nieuwe album Popcorn & A Diet Coke ligt vanaf 14 januari in de winkels. Hoe zou je dat album omschrijven?
Een hele zomerse, gevarieerde plaat die makkelijk wegluistert maar bij nader inzien allerlei ingenieuze dingetjes herbergt. Wat The Dollybirds onderscheidt van andere bands in Nederland zijn de drie leadzangers, die elk een zeer eigen stemgeluid hebben. Daar hebben we op de plaat uiteraard ons voordeel mee gedaan.

Wat vind je de beste en wat de slechtste band/act van 2001?
The Shavers op het Beeckesteijnfestival vond ik grandioos. Vooral de drummer spreekt me aan. Zoals die af en toe met verwilderde blik een drumstok tussen de tanden neemt… Geweldig! En slechte acts, tsja, ik ken er genoeg, maar ik hou er niet van om andere bands af te kraken. Daarvoor heb ik vroeger zelf in teveel brakke bandjes gespeeld.

Als je de keuze uit sex, drugs en rock ’n roll hebt, welke van de drie kies je dan?
Rock ’n roll, vooral omdat je daarmee de sex geenszins uitsluit. Aan drugs doe ik niet.

Wat is je grootste muzikale wens ooit?
Een avondvullende drumsolo in een uitverkochte Arena.

Wat wilde je vroeger als klein kind worden?
Metselaar, speelgoedfabrikant, boer en vervolgens zwerver. Ik heb ook nog een tijdje kasteelheer willen worden, en dat wil ik eigenlijk nog steeds.

Thedollybirds.nl is een mooie internetpagina met een levendig guestbook. Lees je altijd wat er in dat guestbook geschreven wordt en ben je zelf veel op internet te vinden? Zo ja: wat is je favoriete internetpagina?
De website wordt gemaakt door Maarten, onze zanger/bassist. Hij is webdesigner van beroep. Ik lees het guestbook altijd, al begrijp ik geen snars van sommige boodschappen. Verder ben ik bepaald geen webtijger. Ik kijk voornamelijk voor praktisch gebruik op muziek- en instrumentensites.

Ik wens je een fijn en succesvol 2002.
Jij ook een heel goed jaar!