Muziek / Achtergrond
special: Bands op Eurosonic/Noorderslag

Onbekend Voorspel: AC Acoustics

Vrijdag 11 en zaterdag 12 januari 2002 vinden respectievelijk het Eurosonic- en het Noorderslag-festival plaats. Op Eurosonic staan talentvolle bands uit geheel Europa die de potentie hebben om binnenkort helemaal door te breken, terwijl op Noorderslag het beste dat de Nederlandse popmuziek momenteel te bieden heeft zal aantreden. Bands als Bløf en Di-rect behoeven geen introductie, maar aangezien er erg veel, nog betrekkelijk onbekend, talent op beide dagen staat geboekt, zullen wij enkele bands hier introduceren. Een voorspel met het onbekende.

Deel 4: AC Acoustics

Interessanter dan Krezip

~

Oh yes, Krezip komt op Eurosonic. Om de grote drukte te voorkomen kun je alleen toegelaten worden tot het concert als je een extra kaart te pakken weet te krijgen. Ik zou echter niet weten wat een band als Krezip interessanter maakt dan de vele andere bands die zich in de binnenstad van Groningen zullen profileren. Een band als het Britse AC Acoustics bijvoorbeeld.

Eurosonic is een festival voor aanstormend talent. Het is dan ook opvallend dat the AC Acoustics in het programma zijn opgenomen, omdat zij al sinds 1990 bestaan. Zij zijn doorgebroken door middel van hun laatste album met de misschien ietwat pretentieuze titel Understanding Music. Dit album stamt alweer uit het jaar 2000 en het is nog wachten op nieuwe materiaal.

~

De band beschikt over een erg origineel en opvallend geluid. Met soms zeer bombastische nummers en ook prachtige breekbare passages, hebben the AC Acoustics een prachtalbum afgeleverd. Met als enige nadeel dat de plaat met zijn 63 minuten misschien iets aan de lange kant is. Als de heren zich hadden beperkt tot de standaard drie kwartier dan was Understanding music een klein meesterwerkje geweest.

Hoe dan ook staat het album vol met echte juweeltjes. Nummers als Luke One en She Kills For Kicks zijn echt geweldig. De muziek houdt het midden tussen dEUS en bijvoorbeeld Yo la tengo. De stem van zanger Paul Campion is niet echt virtuoos, maar hij weet hem toch heel goed te gebruiken. Hij heeft een zeer eigen zangstijl, een stijl waar vele zangers uit het ‘alternatieve circuit’ jaloers op zouden kunnen zijn.

Wanneer je op zoek bent naar een leuke onbekende band dan zit je bij the AC Acoustics goed, ook al zijn deze heren geen echte nieuwkomers. Zij maken muziek die een stuk interessanter is dan de muziek van Krezip of van de andere grote namen die op het festival.spelen. The AC Acoustics spelen van 22:30 tot 23:15 in het Vindicat gebouw, vlak na Krezip. Als je hard loopt kun je het nog halen.