Muziek / Achtergrond
special: 8WEEKLY Routeplanner

Lowlands 2010: de leukste acts

Sommigen kijken er een jaar naar uit. Een weekend waar de rest van het jaar om draait. Het zijn jonge mensen die van een feestje houden, het niet erg vinden om in de modder te badderen. Breedgeoriënteerde mensen ook. Cultuurliefhebbers. In ieder geval nauwelijks PVV-stemmers.

Lowlands is bezig zichzelf te profileren als een groots festival dat meer biedt dan enkel muziek. Ook dit jaar weer mooie films, stand-up comedian, literatuur, debatten, ballet en theater. De veelzijdigheid spat er van af. Het geeft Nederlands grootste festival, sinds 1993, een hoop aanzien. En bovendien ook lekker hoor, even wat rust of kunstzinnige uitdaging na bier, muziek en dansen. Maar Lowlands blijft natuurlijk vooral een muziekfestival. Met een gigantisch aanbod aan acts die in blokkenschema’s verzanden in korrels op het strand. Zoveel namen, zoveel genres, kan je daar nog wijs uit? Jawel hoor. Simpelweg door de leukste acts achter elkaar te zetten. Maar vergeet niet te blijven struinen.

Vrijdag

Jaga Jazzist

Jaga Jazzist

Bijna geen jazz dit jaar op Lowlands. Hoewel, veel elektronische acts, vooral op zondag, bevatten intellectuele structuren en spannende improvisatie die veel weg hebben van het genre. We beginnen bij Jaga Jazzist (14.00, Bravo), dat het woord in ieder geval in de naam heeft. Razende minimal-bigband-dance-rock maakt de grond goed heet. Hun laatste album One Armed Bandit springt en dwaalt door genres op avontuurlijke wijze. Lekkere binnenkomer dit.

De rappers van The Opposites (Alpha, 15.05) maken er vaak een feestje van, maar bij het eveneens Nederlandse The Upsessions (Lima, 16.45) gaat het dak eraf. Knetterende reggae waar je op hoopt tijdens Lowlands. Geen gekkigheid bij deze formatie, simpele beats, maar oervuig. Houd een joint in de aanslag en even bidden voor een zonnetje. Het schudden met de heupen wel even volhouden trouwens, zeker tot de warme elektronische vibe van Caribou (X-Ray, 19.00). Zullen ze de tent volgooien met strandzand? Laten we het hopen. Met de ogen dicht is het goed voor te stellen. Wel zonde dat je dan de IJslandse Jónsi (Grolsch, 19.15) mist. De lyriek van Sigur Rós is behouden in dit project van de zanger. Het optreden in Paradiso, begin deze zomer, was overweldigend.

Flying Lotus

Flying Lotus

Wat heerlijk dat The Specials (Grolsch, 21.10) terug zijn. Vaak is het laf de portemonnee te vullen met rentrees van voorheen succesvolle bands, maar deze skagroep vlamt als vanouds. Hits spuien en goed gerag op gitaren. Snel doorlopen naar Flying Lotus (India, 22.00), de spannendste elektronische act van de laatste jaren. Bloedstollende ritmes en hypnotiserende soundscapes volgen elkaar op in een op hol geslagen achtbaan (in het donker) waaruit niemand de stekker trekt. Spannend wordt ook Ed Rush (01.00 Bravo). De oude drum and bassgeweldenaar vormt een groot voorbeeld voor de vele elektronische acts op dit Lowlands en zal laten zien of hij zich vernieuwd heeft. Het schijnt van wel.

Zaterdag

Finntroll

Finntroll

Kan je moeilijk wakker worden? Ga dan langs bij de gestoorde Finnen van Finntroll (India, 14.50) waarin folktrollen met wollen metalpolkatruien tekeer gaan. Aardige act, maar goed voor te stellen als het wat te heftig is, zo op de vroege ochtend. Ook redelijk maf is de eenmansband Boom Boom du Terre (X-Ray, 14.30). De Rotterdammer jongleert met ritmes in zuigende beats. Via de originele rapper Typhoon (Alpha, 14.40) die met het immer dampende New Cool Collective optreedt, ook even langs bij Foals (Bravo 15.30). De Britten zijn bedreven in talloze stijlen, gevoed met opzwepende en swingende elektronische beats, dynamisch gebracht met zeurende vocalen en ijle gitaarklanken. De fijne rechttoe-rechtaanrock van het duo Blood Red Shoes (Grolsch, 17.15) is aardig, maar voornamelijk omdat er blijkbaar gerockt kan worden als duo.

Local Natives

Local Natives

Tijd om adem te halen. Tijd voor Afrikaanse melodietjes. Alhoewel, Vieux Farka Touré (Lima 18.15) staat er om bekend dat zijn liveoptredens kunnen ontploffen in rondslingerende gitaarkreten. Zijn techniek is fenomenaal. Toch te lief? Rennen naar de Bloody Beetroots (Bravo, 19.30). Wees er een beetje op tijd bij, want deze acid-klassiek-punk-electromix komt in ieders topvijflijstje, de tent gaat uitpuilen. Justice meets Beastie Boys meets Beethoven. Uithijgen gaat moeilijk. Eén van de mooiste bands van dit moment, Local Natives (India 20.00) mag je zeker niet missen. Pakkende refreinen waarin de denderende toms of prikkelende postrocksnaredrums elk nummer bewegen naar hoogtepunten. Local Natives bezorgt je telkens weer momenten waarop je het zou willen uitschreeuwen van geluk.

Pak een van de laatste kansen om LCD Soundsystem (Grolsch, 21.00) te zien optreden, het is de eindtour, vertelde James Murphy. Hoewel, zijn vette discoklanken zullen vast wel in een nieuw project gepompt worden. Holy Fuck (X-Ray, 22.00) spuit een uur lang stevige dancepunkinjecties in heerlijke popliedjes. De rest van de avond gewoon blijven in de X-Ray. Donkere soundscapes, lome techno, funky breakbeats en vunzige electrosoul van Thomas Martojo en Casper Tielrooij (23.00), Actress (00.30), Floating Points (01.30) en Aeroplane (03.00).

Zondag

Sowieso de gehele dag X-Ray in de gaten houden deze zondag. De jongens van het experimentele Viral Radio (Juha & Cinnaman) draaien waanzinnige acts aan elkaar. Veel vernieuwing en improvisatie vind je bij achtereenvolgens: Mount Kimbie (13.00), Darkstar (14.30), Gonjasufi (16.00), Dorian Concept (17.30), Nosaj Thing (19.00), Hudson Mohawke en Caspa & MC Rod Azlan.

Staff Benda Bilili

Staff Benda Bilili

Begin met een hele grote glimlach bij de dakloze en gehandicapte straatmuzikanten uit Congo. Staff Benda Bilili (Bravo, 14.00) zal je langzaam laten ontwaken. En dan, een kale Duitser die goede reggae maakt? Ja hoor, luister maar eens naar Gentleman and the Evolution (Alpha, 14.40) dat met overtuigende liedjes na vijf jaar terug is op Lowlands. Tijd voor een hamburger en terug naar Alpha: agressieve drum and bass van Pedulum (16.25). Niet te lang blijven, want wees op tijd voor de beste band van dit moment: The National (Grolsch, 17.10), dat met de allure van U2 en de donkerte van Pink Floyd de wereld aan het veroveren is. Het vijftal uit Brooklyn is een sensatie en wordt misschien wel het hoogtepunt van Lowlands 2010.

Die Antwoord

Die Antwoord

Bijzonder overtuigende hiphop komt van Die Antwoord (Bravo, 17.50). Ze klinken lekker lelijk, met onrustige beats en vervelende stemmetjes waarmee de Zuid-Afrikanen zich onderscheiden van alle andere hiphopacts tijdens het weekend. Terug naar wat vredelievendere klanken van The xx (Grolsch, 19.00): met tedere basloopjes, geile vrouwenstem, rake gitaarakkoorden en minimalistische ritmes een ideaal concert om je lief mee naartoe te nemen.

Pompende energie komt al jaren van de tienkoppige liveformatie Hot Chip (Bravo, 19.40): lekkere electropop zal je warm maken voor de rest van de avond. De laatste plaat Heligoland maakt nieuwsgierig naar het optreden van Massive Attack (Grolsch, 21.00). Machtig mooie verhaaltjes, subtiel verteld in de typische vibratovocalen en fijne beats. Officiële afsluiter van het festival Queens of the Stone Age (Alpha, 21.45) mag je natuurlijk niet missen. Maar officieus gaat het nog door in de kleinere tenten. Schipper daarom tussen Bravo en X-Ray. Tips: de dubstep van Roska (X-Ray, 23.00) en de fijne house van de Utrechters Boemklatsch (Bravo, 03.00).