Film / Achtergrond
special: Closed Circuit

Samenzwering zonder spanning

.

De film begint met beelden van vele beveiligingscamera’s. Op een Londense markt ontploft een bestelwagen volgeladen met springstof. Naar aanleiding van de aanslag wordt een Turkse man als meesterbrein aangewezen.

Wat volgt is een schimmig spel met veiligheidsdiensten, infiltranten en getuigen. Alsof de plot al niet ingewikkeld genoeg is, heeft de kijker ook nog eens alle aandacht nodig om de ingewikkelde structuur van het Britse justitie-apparaat te doorgronden. Het proces tegen de verdachte vindt deels achter gesloten deuren plaats. Voor elk deel van het proces wordt een advocaat aangesteld die onderling geen contact mogen hebben.

Goedkoop plotmechanisme

~

Dat blijkt in Closed Circuit nog een hele opgave, want verdedigers Eric Bana en Rebecca Hall zijn ex-geliefden. Zij ontdekken al snel dat met het bewijsmateriaal is gerommeld en dat zij pionnen zijn  in een complot om het straatje van de geheime dienst schoon te vegen. Helaas is dat halverwege al duidelijk en zit de film ineens zonder spanning. In een samenzweringsthriller geen onbelangrijk ingrediënt.

Closed Circuit pretendeert meer dan het uiteindelijk levert. Regisseur John Crowley maakte eerder het uitstekende drama Boy A. Ook in die film lag het justitieel systeem onder vuur, maar hier is die kritiek slechts een goedkoop plotmechanisme. Blijft over het gelikte uiterlijk en het acceptabele acteerwerk van Hall en Bana, twee acteurs die een betere film verdienen. Zo lijkt Closed circuit heel wat en dat maakt de teleurstelling aan het eind des te groter.