Film / Achtergrond
special:

Grote namen in Gent

Dat het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen Gent, zoals het filmfestival in Gent voluit heet, al jarenlang een rijk gevarieerd programma biedt, is ook weer goed te zien aan het programma van de 29ste editie, die op 8 oktober van start gaat. De betere publieksfilms worden afgewisseld met en sluiten naadloos aan op kleine, volstrekt onbekende films en ook de liefhebber van klassieke cinema kan zijn ogen uitkijken. Daarnaast is Gent de thuisbasis van de World Soundtrack Awards.

~

Eén blik op de gastenlijst en het programma maakt duidelijk dat Gent een volwaardig en volwassen festival is dat zeker niet voor grotere broers als Berlijn, Venetië en Rotterdam hoeft onder te doen. Onder de gasten die inmiddels bekendgemaakt zijn, bevinden zich de Franse megasterren Juliette Binoche, Jean Reno en Jeanne Moreau, en de Amerikaanse acteur Blair Underwood (bekend uit films als Deep Impact en Rules of Engagement) die zijn nieuwste film, Steven Soderberghs experimentele Full Frontal, komt voorstellen.

Competitie

Maar de sterren in Gent zijn, om Meneer Kaktus te parafraseren, niet alleen om aan te raken, maar vooral ook om naar te kijken. Want de rij films liegt er niet om: zo vinden we in de competitie de nieuwste films van David Cronenberg (Spider) en Aki Kaurismäki (The Man Without A Past), naast Dai Sijies verfilming van zijn eigen boek Balzac en het Chinese naaistertje.

Publiekstrekkers

~

Maar ook buiten de competitie zijn er veel spannende dingen te beleven. Zo is er de wereldpremière van Science Fiction, met in één van de hoofdrollen onze eigen Wendy van Dijk die met deze film haar speelfilmdebuut maakt. Verder het al eerder genoemde Full Frontal, een film die Steven Soderbergh (Erin Brockovich, Traffic) met een digitale videocamera in een paar weken filmde met in de hoofdrollen o.a. Julia Roberts en David Duchovny. Een andere publiekstrekker zal ongetwijfeld Red Dragon zijn, het eerste deel in de Hannibal Lecter-trilogie. De film van Brett Ratner (Rush Hour 1 en 2) is tot in de allerkleinste bijrollen volgestopt met grote namen (en bovendien steengoede acteurs) als Edward Norton, Harvey Keitel, Emily Watson, Ralph Fiennes en natuurlijk de enige echte dr. Lecter: Anthony Hopkins.

Kleinere maar minstens zo belangrijke films zijn Bowling For Columbine van Michael Moore, die op zijn eigen wijze de zere plekken van Amerika feilloos weet bloot te leggen en Naqoyqatsi, het derde deel uit Godfrey Reggio’s unieke en briljante Qatsi-trilogie die de mens en zijn relatie tot de natuur en technologie haarscherp laat zien in de mooiste beelden die je ooit gezien hebt.

Bijprogramma’s

~

Naast het hoofdprogramma zijn er nog verschillende thematische bijprogramma’s, waarin aandacht wordt geschonken aan belangrijke filmmakers (dit jaar Fassbinder, Truffaut en Tati), Japanse animatie (met Spirited Away als grootste klapper), onbekende films uit de rest van de wereld en een speciaal jongerenprogramma. We zullen je in de aanloop naar het festival op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen en aandacht schenken aan een paar van de onderbelichte onderdelen van het festival.

Tickets

Je kunt alvast online kaarten bestellen via de website van het festival, waar ook alle programma-info te vinden is. Het festival begint op 8 oktober en duurt nog tot 19 oktober.

Reageer op dit artikel