Film / Achtergrond
special: Eindejaarslijstjes filmmedewerkers 8WEEKLY

Lijstjes, lijstjes! (2)

.

Jeroen Blom

1. Gravity
Ontzettend spannend, maar ook oogverblindend mooi en sereen. Een film die als geen ander de leegte en eenzaamheid van de ruimte weet weer te geven en het publiek meetrekt in de angst van daarin verdwaald te zijn.

2. De ontmaagding van Eva van End
Een heerlijk zwarte komedie die Nederlandse nuchterheid combineert met lekker belachelijke personages en verschillende emoties naadloos weet te combineren. Bizar, eigenzinnig en onweerstaanbaar.

3. Inside Llewyn Davis
Een lastige keuze tussen deze en Monster’s University, maar het blijft fascineren hoe de Coen broers keer op keer een compleet non-verhaal zo kunnen presenteren dat het van begin tot eind origineel en boeiend blijft. Prachtige muziek ook!

Angela Verleun

1. La grande bellezza
Sorrentino laat zijn hoofdpersoon door Rome slenteren, waarbij hij terugkijkt op zijn leven. Er wordt een scherp contrast tussen het betekenisvolle en het lege, de zoektocht naar het verhevene en tevreden decadentie getekend. Tijdens een etentje maakt de protagonist gehakt van de misplaatste vergenoegzaamheid van zijn vrienden en hemzelf.

2. Oh Boy
Hier zien we een ander personage door een andere stad slenteren. Het is de nergens daadwerkelijk bij betrokken Niko, die van situatie in situatie belandt. Het leven overkomt hem, vastigheid en betrokkenheid lijkt hem af te schrikken maar toch ook aan te trekken. Berlijn is een juist gekozen decor voor de zoektocht van Niko, die een richting lijkt te ontbreken.

3. Io e te
Bertolucci’s verfilming van het boek van Niccolo Ammaniti. We zien een ongemakkelijke puber zich terugtrekken uit de wereld van zijn moeder, als hij wordt geconfronteerd met de problemen van zijn jongvolwassen halfzus. De relatie tussen de twee is aandoenlijk en boeiend.

Paul Caspers

1. White Night
Met minder dan de helft van de speelduur van La vie d’Adèle (en een fractie van de close-ups) heeft de film twee keer zoveel zeggingskracht als verbeelding van een homoseksuele romance.

2. Mayor
Een kraakhelder beeld van institutionele corruptie in Rusland. Yuri Bykov regisseert zinderend spannend en slaagt er tegelijkertijd in om, net als in zijn uitmuntende debuut To Live, machtsconflicten terug te brengen tot een bijna existentieel niveau.

3. Tabu 
Als enige van de drie wel in Nederland te zien geweest; Miguel Gomes is van een generatie regisseurs die weinig interesse heeft in de geschiedenis van de film als kunstvorm, wat zijn complexe spel met de veranderende conventies ervan extra bijzonder maakt.

Marcel Westhoff

1. The Place Beyond the Pines
Een film die eerst van hoofdpersonage wisselt en vervolgens de schijnwerper op de volgende generatie werpt: het is Derek Cianfrance gelukt dit triptiek op virtuoze wijze vorm te geven. Het karaktergedreven familie-epos maak indruk met zijn sterke cast en het effectieve hand held camerawerk van DP Sean Bobbitt.

2. The Lone Ranger
Een compleet andere film, maar deze had wel een hoog John Carter-déjà vu. Een zogenaamd geplaagde productie, belabberd gemarket door Disney en vervolgens neergesabeld door de Amerikaanse pers. Maar zie: toch een enerverende film die de leukste blockbuster van het jaar bleek te zijn. Zo ambitieus én knotsgek zie je mainstream films niet vaak.

3. Captain Philips
Laat het maar aan Paul Greengrass over om een enerverend, spanningsvolle film te maken die met beide voeten in de recente historie staat. Een actiefilm die geen moment hersenloos wordt. Samen met Gravity dé film die in 2013 de kijker letterlijk naar adem deed happen.

Marieke van Ommeren

1. La grande bellezza
Over de zoektocht naar schoonheid, het beleven van decadentie, de eeuwigheid van Rome, het hervinden van het schrijverschap. De film over alles, en dus over niets. 

2. Alceste à bicyclette
 De moderne versie van Molière’s De Misantroop, het Franse Île de Ré, en de intense wisselwerking tussen Fabrice Luchini en Lambert Wilson.

 3. Le passé
Schone, sterke dramafilm over de kracht en werking van het verleden, door de maker van A Seperation. 

Erik Kersten

1. La grande bellezza
Jep Gambardella heeft het schrijverspad verlaten, bezweken aan de glamour en het hedonisme van de eeuwige stad. Nu dwaalt hij rond, op zoek naar…
Een overdonderende film vol exuberante maar ook statige en diepzinnige maar ook banale scenes. Een aaneenrijging van hoogtepunten.  

2. La vie d’Adèle 
Het acteerwerk van de twee leads is adembenemend goed. Daardoor wordt je echt meegezogen in dit verhaal. De vreugde en de pijn van de eerste liefde werden zelden zo sterk verbeeld. Een film die nog lang nazindert als je de bioscoop verlaten hebt. Prachtig.

3. Call Girl
Een waargebeurde paranoiathriller over politieke corruptie en minderjarige callgirls. De film schetst een vernietigend beeld van een land en een regering die zo vol van zichzelf zijn dat de leegte en het morele verval niet gezien worden. Gelaagd, aangrijpend en snoeihard.

Ralph Evers

1. Blancanieves
De stomme film is terug en hoe! Deze originele vertolking van Sneeuwwitje is overtuigend, meeslepend, vrolijk en melancholisch tegelijk. Maribel Verdú zet een zeldzaam demonische heks neer, waar zelfs de charme van Carmencita (Sneeuwwitje) niet tegenop kan.

2. Kohlhaas
Gure winden, verstilde blikken en corruptie. Een onwrikbare rechtschapenheid ademt Kohlhaas (magnifiek gespeeld door Mads Mikkelsen) rijzend in het barre, onaangename landschap. Ondersteunt met een effectieve soundtrack dient de corruptie een halt toegeroepen te worden.

3. L’extravagant voyage du jeune et prodigieux T.S. Spivet
Net als Life of Pi vorig jaar, weet Jean-Pierre Jeunet met zijn nieuwste creatie wel hoe om te gaan met 3D-effecten. Een betoverend sprookje, (ondersteund met de mooiste soundtrack van dit jaar) ontvouwt zich als een roadmovie door prachtige landschappen. Doorspekt met een heerlijke vrolijke humor die verstopt zit in de hoekjes, gaatjes en kiertjes, maffe personages en fantasierijke oplossingen voor niet-alledaagse tegenslag.

Toprak Goksu

1. La grande bellezza
Een prachtige film van Italiaanse bodem die net als de klassieker La Dolce Vita de schijnwereld van de welvaart laat zien door de ogen van een journalist. Het hoogtepunt van de film is de lange monoloog van de 65-jarige hoofdrolspeler Jep waarin hij het pretentieuze bestaan van zijn vrienden en daarmee ook van zichzelf onderuit haalt.

2. Gravity
Eindelijk een film waarin het 3D-effect echt een toegevoegde waarde heeft. Alle details zijn tot de duisterste puntjes verzorgd en dat merk je aan alles: van het beklemmende gevoel dat je krijgt van het grootse heelal tot de spanning die vanaf het begin wordt opgevoerd.

3. Silver Linings Playbook
Een sterke cast en een goedgeschreven script waarin het doorbreken van taboes centraal staat. De film is niet alleen serieus maar tegelijkertijd ook geestig. Iedereen streeft ernaar om normaal te zijn, maar echte maatstaven zijn er niet, zo blijkt.

Julia de Tombe

1. Wolf
Een Nederlandse film waar we trots op mogen zijn. Jim Taihuttu weet een grimmige en tegelijk realistische sfeer neer te zetten. Een aantal dappere keuzes zorgt voor een film zoals die nog nooit gemaakt is in Nederland.

2. Django Unchained
Quentin Tarantino laat zijn talent voor het schrijven van dialogen wederom zien. De acteurs tillen het naar een nog hoger niveau. Dat in combinatie met de setting en het op wraak beruste script zorgt aan het eind van de film voor een ware ontlading.

3. The Silver Linings Playbook
Eindelijk een romantische komedie die zich door het goed uitgewerkte scenario weet te onderscheiden van de standaard boy meets girl-films. De chemie tussen Cooper en Lawrence is duidelijk zichtbaar wat zorgt voor een flink portie euforie tijdens de slotscènes.

Anne-Geert Pruim

1. La vie d’Adèle
Een sensuele metafoor voor de liefde en een intieme schets van de vreugde en pijn die liefde kan geven. Met schaamteloze maar zielvolle seksscènes die je zintuigen prikkelen. De doorbraak van de weergaloze en prachtige actrice Adèle Exarchopoulos.

2. Django Unchained
Een western op zijn Tarantino’s. De geniale rol van Samuel L. Jackson als negerhatende neger alleen is al het kijken waard. De denderende actiescènes en vooral de niets minder dan briljante dialogen dragen de film naar grote hoogte.

3. La grande bellezza
Cinema in haar schoonste en puurste vorm. De films zweept je op, kwakt je neer en raapt je weer op. De schitterend gefilmde beelden en heerlijke soundtrack maken deze zinnenprikkelende ode aan Italië en specifiek Rome tot een must see.

Sarah Sloot

1. The Great Gatsby
Het cinematografische geweld van deze over-de-top pompeuze en glamoureuze film blies me bijna van mijn bioscoopstoel af en liet me verbijsterd achter. Wauw. En nog een goede boekverfilming ook.

2. Despicable Me 2
Slechts zelden haalt een vervolg het niveau van een eerste deel, en ook deze film lukt dat (net) niet. Maar nog zeldzamer is het dat ik hardop lachend in de bioscoop zit; zo’n twee keer per jaar. Daarom ook een eervolle vermelding voor Kick-Ass 2.

3. Rush
Prachtig (waargebeurd) relaas over twee aartsrivalen die tot het uiterste gaan om de Formule-1 te winnen. Bovendien geeft de film Chris Hemsworth de kans te laten zien dat hij meer is dan de toyboy uit Thor en dat doet hij uitstekend.

Wim Meijer

1. A Late Quartet
Als zoon van twee professionele muzikanten kan ik me goed indenken wat de impact is van Parkinson op je muzikale leven (en dus werk). Christopher Walken speelt een geniale rol in een subtiel drama.

2. Place Beyond The Pines
Ryan Gosling is wederom de stille, ongrijpbare protagonist. En weer werkt het. Daarnaast is dit een zeer originele film die verschillende verhalen geloofwaardig presenteert en combineert.

3. Mud
Een geweldig coming of age-drama, maar nog beter is Matthew McConaughey. Hij is steengoed in zijn laatste paar films en ook hier wederom indrukwekkend. Geef die man een Oscar!