Film / Achtergrond
special: Een hedendaagse Breakfast Club?

High School Musical

.

In 1985 markeerde The Breakfast Club van John Hughes een omslagpunt in het tienergenre. De film zou de standaard worden voor de hedendaagse highschoolfilm. 23 jaar later brengt Universal de film opnieuw op dvd uit, zonder toegevoegde extra’s maar mèt het predikaat Superrrr Film op de hoes. De invloed van de klassieker op de hedendaagse tienerhit High School Musical is zichtbaar.

Scène uit <i>High School Musical</i>
Scène uit High School Musical

In The Breakfast Club moeten vijf tieners voor straf hun zaterdag doorbrengen in de bibliotheek van hun school. De vijf representeren elk een archetype leerling: de Atleet, het Brein, de Crimineel, de Prinses en het Hopeloze Geval. In eerste instantie moeten ze niets van elkaar hebben, maar naarmate de dag vordert ontdekken ze dat ze meer gemeen hebben dan ze dachten. Allemaal zitten ze vast in de rol die de buitenwereld ze heeft opgelegd. Allemaal hebben ze moeite om aan de verwachtingen van hun omgeving te voldoen.

De cariës veroorzakende Disneyfilm High School Musical, in eerste instantie alleen bedoeld voor televisie, oogstte in 2006 groot succes met een overeenkomstig opzetje. Basketballer Troy en nerd Gabrielle delen een passie voor zingen. Hun vrienden accepteren echter niet dat ze zich buiten hun eigen terrein begeven. Hoewel de musical vooral doet denken aan Grease zijn de parallellen met The Breakfast Club makkelijk te vinden. Het gevecht tegen de hokjesgeest op de middelbare school is van alle tijden. Typerend is de scène waarin Troy tegen zijn basketbalmaatjes toegeeft dat hij van zingen houdt. Daarop komen de andere leerlingen in de schoolkantine met hun eigen confessies, die vervolgens met een hitgevoelig melodietje de kop in gedrukt worden: “If you want to be cool, follow one simple rule, just stick with the status quo.

Regenboogschool

Scène uit <i>The Breakfast Club</i>
Scène uit The Breakfast Club

Naadloos past Disney zijn vaste filosofie – wees jezelf – toe op het highschoolgenre. High School Musical slaat echter een andere toon aan dan The Breakfast Club. Hoewel Troys vader (en tevens basketbalcoach) zijn zoon aanmoedigt om een beurs in de wacht te slepen, komt het nooit tot de ouderlijke terreur waar de personages in The Breakfast Club onder gebukt gaan. Op tijd leert vader zijn les, en drukt hij zijn zoon op het hart dat hij vooral plezier moet beleven aan wat hij doet. Hier geen suïcidale pubers of uitgedrukte sigaren op de arm van de jonge held. Waar de school uit The Breakfast Club overeenkomsten vertoont met het gebouw waar de gefrustreerde puber uit Elephant van Gus Van Sant zijn klasgenoten overhoop schiet, lijkt het schoolgebouw in High School Musical meer op een kleurrijke crèche.
Geheel in lijn met Disneys politieke correctheid bevat werkelijk ieder shot een afgewogen hoeveelheid zwarte, Aziatische en Latijns-Amerikaanse kinderen. Zowel de van hemelsblauwe ogen voorziene Zac Efron, als Vanessa Anne Hudgens met haar gemengde achtergrond, worden bijgestaan door een zwart vriendje/vriendinnetje. Opeens valt op hoe blank de cast van The Breakfast Club is. Alleen ‘Crimineel’ Judd Nelson heeft een licht kleurtje.

Veelbelovend

Scène uit <i>High School Musical</i>
Scène uit High School Musical

De cast van The Breakfast Club werd bestempeld als de ‘Brat Pack‘, een groep jonge acteurs die vaak samen in films optraden, niet zelden onder regie van John Hughes. Van hen zou de wereld nog veel gaan horen. Emilio Estevez wist inderdaad een aardige carrière op te bouwen. Molly Ringwald schitterde in Pretty in Pink, maar zakte daarna weg in de vergetelheid. Een echte doorbraak bleef voor alle acteurs uit. Zac Efron uit High School Musical wordt in Hollywood geroemd als een van de meest veelbelovende jonge acteurs, met rollen in Hairspray en Me and Orson Welles. De tijd zal leren of hij het lot van Molly Ringwald en consorten zal delen.

Scène uit <i>The Breakfast Club</i>
Scène uit The Breakfast Club

Eens in de zoveel tijd laaien de geruchten op dat er een vervolg op The Breakfast Club aankomt. Naarmate de tijd verstrijkt, neemt de kans echter af dat John Hughes de ‘Brat Pack‘ daadwerkelijk opnieuw onder zijn hoede neemt.
Na het onverwachte succes van High School Musical volgde een jaar later High School Musical 2. Deel 3 zal dit najaar in de bioscopen te zien zijn en de merchandise daarvan overspoelt reeds de winkels. Volgend jaar brengt Joop van den Ende de Nederlandse versie in de theaters. De grote vraag blijft natuurlijk of High School Musical over dertien jaar ook een heruitgave als Superrr Film te wachten staat.