Boeken / Reportage
special:

Potje Triviant?

Kennis is macht. En daarnaast nog eens hartstikke populair. Tijdschriften zoals Zo zit dat en Kijk hebben al jaren een vaste schare aanhangers. En sinds kort is Quest daar nog eens bijgekomen. De populaire wetenschap is… populair. De mens is van nature nieuwsgierig en de media spelen daar handig op in.

~

Ook oudgediende Intermediair speelt met z’n vragenrubriek ‘knagende vragen’ op dit thema in. In ieder nummer worden door de lezers gestelde vragen over alledaagse zaken door andere lezers beantwoord. Vragen als: Waarom moet je vaak niezen als je in de zon kijkt? Waarom hebben de meeste trappen een even aantal treden? Waarom is macaroni hol en krom? De meest alledaagse zaken zijn vaak niet zo vanzelfsprekend als men zich gaat afvragen: Waarom?

Boekvorm

Deze rubriek is zo succesvol dat men besloten heeft een selectie van vragen én antwoorden te bundelen in het boekwerkje Vragen die knagen. Het is een klein handzaam boekwerk geworden met antwoorden op vele zinnige en onzinnige vragen. En daarmee is ook meteen aangegeven wat het probleem vormt van dit boekje: je moet wel héél nieuwsgierig zijn om alle vragen interessant te vinden. Niet elk onderwerp spreekt ieder lezer evenveel aan.
Daarnaast is niet elk antwoord even goed uitgewerkt of onderbouwd. Dit soort vragen zijn niet allemaal wetenschappelijk interessant, dus soms is het betere giswerk het enige antwoord op de vraagstelling.

Misvattingen

Door deze onzekerheid met betrekking tot de juistheid van sommige antwoorden zouden er misvattingen kunnen ontstaan. En dat kan dan mooi worden opgehelderd in de Encyclopedie van misvattingen. Als nieuwsgierig mens ben je op de hoogte van diverse feiten, die je te pas en te onpas in kunt zetten in je sociale leven. Feiten zoals dat de Rijn bij Lobith ons land binnenkomt, of dat eskimo’s twintig woorden voor sneeuw hebben, etc. Helaas zijn deze zogenaamde feiten onjuist. En wat is er leuker dan iemand die met dergelijke wijsheden de sier maakt tijdens feestjes en partijen te corrigeren en te wijzen op de werkelijke toedracht.

Hemels genieten voor de betweters!

In dit boek is ook duidelijk gezocht naar een goede wetenschappelijke onderbouwing van de aangedragen misvattingen. Bij iedere misvatting wordt uitgelegd wat dan de ware toedracht is en deze verklaring is aan diverse deskundigen ter toetsing voorgelegd. Maar ook hier geldt uiteraard dat sommige onderwerpen misschien minder interessant zijn voor de lezer. Het voordeel is echter dat je met één schrijver te maken hebt. Dat maakt het geheel wat consistenter. Bij Vragen die knagen verschilt de auteur en dus de teneur per antwoord.

Simpel

~

Als dat allemaal net iets te ver gaat, maar je wil toch zo af en toe een gevatte opmerking maken, een leuk feitje tentoonspreiden, dan is het Groot lexicon van nutteloze feiten misschien meer iets voor je. Geen gedoe met vraag en antwoord, geen achtergrond informatie, maar gewoon 666 naakte feiten:

Een regenboog heeft geen achterkant;
Een mug heeft tanden;
Neusgaten werken in ploegendienst.

Geen gedoe, geen uitleg. Gewoon klinkklare feiten.

Combi

De supernerd zorgt natuurlijk dat hij al deze drie boeken in z’n bezit heeft. Ze overlappen hier en daar, maar soms vult de een de ander aan. Dus een nutteloos feitje uit de lexicon kun je dan met de encyclopedie ook nog eens onderbouwen. Als je dan nog niet de show steelt tijdens Triviant, dan weet ik het ook niet meer.

Bram Vermeer & Mark Mieras – Vragen die knagen • ISBN 9046150895 • 160 blz. • € 8,00
Hans van Maanen – Encyclopedie van misvattingen • ISBN 9053528342 • 304 blz. • € 24,50
Hein Meijers & Simon Rozendaal – Groot lexicon van nutteloze feiten • ISBN 9025422381 • 111 blz. • € 7,95