Film / Films

Twee vrouwen met een droom

recensie: Melody (dvd)
Twee vrouwen hebben een droom in Melody

Ze zijn elkaars uitersten en toch hebben ze elkaar nodig, want beiden hebben een droom. De Waalse thuiskapster Melody wil graag een eigen kapsalon openen. De Engelse rederijdirectrice Emily wil graag een kind. En dus betaalt ze Melody voor het dragen van haar baby. De film Melody van Bernard Bellefroid is een ijzersterk drama.

De kapster trekt gedurende de zwangerschap bij Emily in en dan kan in de kapitale Engelse villa het spel van aantrekken en afstoten, van geheimen en plotselinge wendingen beginnen. Melody is een uitstekend geschreven en geacteerd Kammerspiel, waarbij regisseur Bernard Bellefroid het drama en de spanning behendig weet op te schroeven door eerdere situaties verrassend om te draaien.

IJzersterk drama

Ontroerend is hoe de twee totaal verschillende vrouwen, de een een impulsieve straatkat de ander een snoeiharde CEO, naar elkaar toegroeien. Ze vertrouwen elkaar aanvankelijk voor geen cent, maar toch kunnen ze niet zonder elkaar. Zeker niet wanneer Emily ook nog eens ernstig ziek blijkt te zijn.

Ondertussen stelt Bellefroid thema’s als moederschap, afhankelijkheid, armoede en rijkdom aan de orde. De Waalse regisseur doet dat in een documentaire stijl – de film doet aan het werk van de Dardenne-broers denken – maar Bellefroid weet zijn film met subtiele visuele vondsten fraai te stileren. Het verrassende maar ook logische einde bewijst dat Melody een ijzersterk drama is.