Theater / Voorstelling

Wanneer is het zover?

recensie: Vrienden van de Dansmuziek - De Waardin

Achter een getekende bar wachten twee mannen op de bazin, die maar niet terugkomt. Hoe langer ze in het café zitten, hoe meer vreemde dingen gebeuren. De Waardin is een voorstelling over beloftes, religie en het einde van de wereld. Een bij vlagen grappige, maar ook heel voorspelbare voorstelling.

~

Twee mannen zitten in een kroeg. Ze hebben de waardin beloofd op het café te letten zo lang zij weg is. Dit duurt echter langer dan verwacht. Komt ze nog wel terug? De mannen raken in gesprek over het leven en religie. De één is ervan overtuigd dat er een God is, de ander is daar niet zo zeker van. De situatie krijgt een plotselinge wending als op de deur wordt geklopt. Ze willen niet open doen, want ze weten niet of dat mag van de waardin. Als één van hen naar buiten kijkt, ziet hij een hoogzwangere vrouw met haar man. Achter hen galoppeert een wit paard. Ze laten de mensen niet binnen en horen na een tijdje een baby huilen. Als de gelovige even gaat kijken, ziet hij hoe het kindje ontploft. Beide zijn erg van slag en proberen alles te vergeten. Totdat er weer op de deur wordt geklopt.

De vier ruiters van de Apocalyps

Verschillende zwangere vrouwen komen langs, met telkens een paard. Na het witte komt er een rood, daarna een zwart en als laatste een vaal. Nog voor de paarden hun intrede deden, heeft de gelovige man het verhaal van de vier ruiters van de Apocalyps, dat in het Nieuwe Testament staat, verteld. De ruiters en hun paarden staan voor verovering, oorlog, honger en als laatste de dood. Als de ruiters allemaal zijn langsgeweest, betekent dat een omwenteling van de wereld zoals wij die kennen. Dit hele verhaal lijkt zich nu te herhalen. Zal de wereld dan ook voorgoed veranderen?

Voorspelbaar en grappig

~

De Waardin is vaak voorspelbaar en dat maakt het wat minder interessant om naar te kijken. De eerste ontploffing komt als een verrassing, maar daarna herhaalt zich steeds hetzelfde. Omdat de gelovige man van te voren het verhaal van de ruiters had verteld, weet je al wat daarna gaat komen. Dat is jammer want op die manier is het moeilijker alert te blijven kijken. Gelukkig zitten er, door het gebruik van allerlei anekdotes ook enkele grappige momenten in. Zo zegt de gelovige man: ‘Je moet met gelijkgestemden praten want dan weet je dat je gelijk hebt.’ Soms kunnen de anekdotes ook bloedserieus bedoeld worden, zo zegt de ongelovige man: ‘Achter elke gebroken belofte ontstaat de kans op religie.’

Onderlinge verhoudingen

Beide acteurs weten de personages en hun onderlinge verhoudingen op een overtuigende manier neer te zetten. Arent Jan Linde speelt de onhandige, niet altijd even slimme, ongelovige man. De andere man, vertolkt door Joost Claes, laat hem echter twijfelen of er niet toch meer is tussen hemel en aarde. Hij is namelijk heel meegaand en gaat hem steeds meer geloven. De gelovige man wil eigenlijk geen verantwoordelijkheid hebben maar maakt toch alle beslissingen.

De Waardin is misschien niet zo verrassend, maar wel intrigerend. Want wat gebeurt er als de wereld, zoals wij die kennen, tot een einde komt? Of misschien nog belangrijker: wanneer is het zover?