Theater / Voorstelling

Het wordt een mooie dag

recensie: Achterna gedragen - Tg Zoogdier

“Het wordt een mooie dag.” Ieder weerbericht dat wordt voorgelezen in Achterna gedragen van Tg Zoogdier eindigt met deze positieve woorden. Hoewel de voorstelling mooie beelden laat zien is het best een lange zit.

In de voorstelling zit een vrouw voor een raam. Het getik van een klok maakt duidelijk dat de tijd verstrijkt. De boom die voor het raam staat verandert met de verschillende jaargetijden, maar aan de vrouw verandert schijnbaar niets. De poëtische weervoorspellingen zijn speciaal voor de voorstelling van Tg Zoogdier geschreven door Toon Tellegen. Deze weerberichten veranderen naar het eind van de voorstelling. Uiteindelijk wordt niet het weer maar worden gemoedstoestanden voorspeld.

~

Actrices Camille Hesketh en Barbara Duifjes dragen de voorstelling, maar worden ondersteund door Reinier van Houdt, Mei-Yi Lee en Vitaly Medvedev. De drie laatstgenoemden staan volledig ten dienste van het stuk en hebben zeker een belangrijke rol: Zij zijn verantwoordelijk voor de muziek, de geluiden en de visuele effecten.

Op weg naar de val
Inventief muziektheater, zo zou je Achterna gedragen kunnen bestempelen. En het is niet enkel het geknip van scharen of het tikken op glazen potten waaruit deze inventiviteit blijkt. Ook de constructie waar op en rond gespeeld wordt laat dat zien. Pas als de voorstelling naar het eind loopt komt deze constructie in volle glorie in beeld als deze de vrouw optilt en haar in een afgrond werpt. Even ziet zij haar leven vanuit een ander perspectief.

~

Achterna gedragen is geen simpele voorstelling. Steeds vraag je je af wat er zich op het toneel afspeelt en wat het te betekenen heeft. Als je denkt het te begrijpen gebeurt er iets waardoor je weer gaat twijfelen. Want zijn het nu buitenaardse wezens die de vrouw voor het raam angst in komen boezemen? Is het een droom van de hoofdrolspeelster? Het maakt van Achterna gedragen een absurde performance, die soms fascinerend maar vooral tergend langzaam naar de uiteindelijke val toewerkt.

Achterna gedragen van Tg Zoogdier is nog tot en met mei 2012 te zien.