Theater

Rommelige roadmovie

recensie: Sjaak Bral – Hurken in de berm

Jacques d’Ancona schrijft over deze DVD: ‘Bral laat zien dat hij geen enkel respect heeft voor onze vaderlandse theatertraditie. Sjaak Bral is de landmijn onder de tribune van het cabaret. Laten we hopen dat iemand hem onschadelijk maakt, voor het te laat is.’ Ik deel deze conclusie maar ten dele. Het cabaret van Sjaak Bral is verre van briljant, maar ik ben zeker niet bang dat deze vaak uitverkochte artiest een bom zal leggen onder onze cabarethistorie.

~

Meer dan 140 optredens en 30.000 bezoekers heeft Sjaak Bral volgens de hoes van zijn eerste DVD gehad. En ik dacht altijd maar dat dit mannetje een aardig Haags accent had en dat het daar dan ook bij bleef. Op Hurken in de berm krijg je een wat uitgebreider beeld van de cabaretier en kon ik in alle chaos van de roadmovie nog ontdekken dat deze man best in staat is om een aardige show in elkaar te zetten.

Ruzie over batterijen

~

De dvd, die als ondertitel heeft De eerste Nederlandse Cabaret Roadmovie, geeft een chaotisch beeld van de afgelopen toer van Bral. We zien veel beelden achter de schermen, geheel in lijn met alle reality-soaps die we de afgelopen jaren te verduren hebben gekregen. Juist de momenten waarop je fragmenten uit zijn show te zien krijgt zijn het meest interessant. Dat Sjaak achter de schermen ruzie loopt de maken over de batterijen in zijn microfoon is aardig voor een ‘making of’, maar voegt niet echt iets toe aan de show.

Panty

Bij de fragmenten van de theatershow Hurken in de berm valt op dat Bral in staat is om goede humoristische sketches in elkaar te zetten. Het concept van het programma is dat Bral een avondje met het publiek op vakantie gaat en dit thema weet hij dan ook in bijna elke sketch door te trekken. Zijn humor is zeker niet platvloers, en bij vlagen erg origineel. Een mooi moment in de show is er als Bral begint uit te leggen wat hij allemaal met een panty kan doen. Opvallend is dat de humor van Bral nog altijd gebaseerd lijkt te zijn op zijn verleden in de stand-up comedy. Hij moet vooral ook leunen op zijn scherpe teksten, en is visueel veel minder sterk. Zijn decor is matig en hij maakt weinig gebruik van de mogelijkheden die een theater biedt.

Rommelig

De beeldkwaliteit van de dvd is erg goed. Het valt op dat ook de roadmovie gefilmd is in breedbeeld-formaat en dat ook hier niet op beeldkwaliteit is ingeleverd. Wel is het beeld daar een stuk rommeliger, omdat het duidelijk een soort reality show is met haastig camerawerk. Verder valt de strakke vormgeving van de menu’s op deze schijf op: aan elk detail lijkt aandacht besteed te zijn.

Alleen extra’s

De ruim een uur durende cabaret roadmovie van Bral was eigenlijk aardig geweest als mooie extra op een dvd met zijn integrale show. Nu blijft het geheel rommelig en is het moeilijk om een beeld te krijgen van de show Hurken in de berm. Er blijft nu dus een mooi vormgegeven dvd van ruim drie uur in totaal over, met eigenlijk alleen maar extra’s. Je moet de audio-cd van de show erbij kopen om de hele show in zijn geheel te kunnen beluisteren. Om op basis van deze dvd Bral een ‘landmijn onder de tribune van het cabaret’ te noemen gaat mij echter veel te ver. Zijn cabaret is vooral tekstueel interessant, maar meer kan ik op basis van deze roadmovie helaas niet over Brals prestaties in het theater zeggen.