Theater

Tussen muziek en gedachtekronkels

recensie: Sanne Wallis de Vries - Stuk

Afgelopen week maakte een deel van de Veluwe zich druk over een poster waarop een getekende Claudia de Breij met een vijgenblad voor haar venusheuvel mensen naar de voorstelling Claudia zuigt lokt. Wat dat betreft was cabaretière Sanne Wallis de Vries haar tijd ver vooruit. Voor haar programma Stuk ging zij namelijk ook al uit de kleren. Het affiche over de voorstelling bestond uit een echte foto van de beroemde fotograaf Erwin Olaf, met een satanisch staartje dat haar bevallige achterste opsiert. Toen heb ik niemand horen klagen, hetgeen toch te denken geeft.

~

Het thema van de derde voorstelling van Sanne ‘Koningin Beatrix’ Wallis de Vries, is de overgang naar het leven als een ‘dertiger’. Ze heeft het over de nostalgiegolf die je rond die leeftijd kan overvallen. Ook legt ze uitgebreid uit hoe moeilijk het is voor meisjes om op deze leeftijd nog vrijgezel te zijn. Ze eindigt haar programma met een serie spetterende liedjes, die voor een stevige muzikale climax zorgen.

Doordacht en direct

~

Het programma begint op dvd abrupt. Je ziet geen inleidende beelden van de zaal, maar wordt direct in het programma gegooid. Dit zorgt ervoor dat het even duurt voor je ook echt het gevoel hebt dat je in een theater zit. Wallis de Vries begint direct een razend betoog over de jaartelling. Ze overrompelt door scherpe redenaties en fantastische gedachtekronkels. Deze uitdagingen van onze hersenen weet ze goed te combineren met een droge grap. De afwisseling tussen doordacht en direct cabaret houdt de voorstelling interessant.

Diepzinnige teksten

In het tweede deel van het programma zingt ze voornamelijk liedjes. Dit zijn stuk voor stuk aardige composities, waarvan vooral het titelnummer Stuk positief opvalt. Ze wordt bij deze nummers mooi begeleid door een kleine band. Deze opstelling geeft haar optreden ineens een andere wending en plotseling zit je naar een muziekoptreden te kijken. De nummers zijn tekstueel wel grappig, maar het is wel degelijk anders. Het zorgt voor een breuk in het programma en het was sterker geweest om muziek en scherp cabaret niet zo uit elkaar te trekken.

Koningin Beatrix

Echte extra’s zijn er op de dvd niet te vinden. Gelukkig staat wel het volledige programma op de schijf en verder als extra nog ‘Stukken uit stuk’. Behalve een leuke introductie door Sanne als Koningin Beatrix worden hier vooral hoogtepunten uit de show zelf herhaald. Een interview was hier bijvoorbeeld wel op zijn plaats geweest. Een sterk punt van de dvd is daarbij nog wel dat alle teksten van de liedjes in een boekje worden meegeleverd. Het is prettig om tijdens het optreden deze teksten woordelijk mee te kunnen lezen.

Liever kronkels

Sanne Wallis de Vries laat met Stuk over het algemeen een goede indruk achter. Haar teksten zijn scherp en redenaties zijn vaak indrukwekkend. Toch is het jammer dat ze ervoor gekozen heeft om muziek en cabaret zo uit elkaar te trekken. Daardoor valt Stuk uit elkaar in twee stukken. En persoonlijk word ik veel liever door haar originele gedachtekronkels aan het denken gezet dan door zware en diepzinnige teksten.