Ten onder aan overdosis gevoel

Terwijl vrienden en kennissen zich beschaafd vermaken, ligt Eline Vere op bed. Ze speelt met de handbeschilderde waaier die ze heeft gekregen van een aanbidder. Midden tussen de feestelijkheden is Eline in gedachten verzonken. In zichzelf gekeerd. Keer op keer probeert ze zichzelf te dwingen dit leven te accepteren, zinvol te vinden. Maar haar hart rebelleert. Het gouden kooitje waarin ze leeft, verstikt haar langzaam. Schrijver Louis Couperus zet zijn heldin in Eline Vere (1889) neer als een verwende hysterica. Tekstbewerker en regisseur Léon van der Sanden heeft meer mededogen met haar. Zijn Eline is een gepassioneerde jonge vrouw met gevoelens die groter zijn dan de kleinburgerlijke Haagse beau monde.
Aanvankelijk is de wereld strak, recht, overzichtelijk. Het decor is een schematische aanduiding van interieurs: keurige kamers, netjes in het gelid. Maar hoe langer Eline Vere duurt, hoe schever het decor zakt. De uit balans rakende huizen zijn het symbool voor de gemoedstoestand van hoofdpersonage Eline. Is haar leven eerst nog duidelijk, haar toekomst hoopgevend, naarmate de tijd vordert, raakt ze steeds verder verstrikt in verwarring en verwachtingen.
Ambtenaar
~
Hysterisch
~
Gekte
~
Eline Vere van het Nationale Toneel is tot en met 23 maart 2008 te zien in theaters in heel Nederland. Klik hier voor meer informatie.