Theater / Voorstelling

Kees Torn is bij vlagen briljant

recensie: Doe mee en win! (Kees Torn)

.

~

Kees Torn is een autodidact. Hij heeft vroeger wel enkele jaren pianoles gehad, maar daar is het dan ook bij gebleven. Na een aantal studies te hebben gevolgd, is Torn samen met een studiegenoot van de kunstacademie op het podium beland. Toen bleek dat deze dame (volgens Torn) niet het middelpunt van de avond was, hield deze samenwerking echter snel op. Hij brak echter solo pas door toen hij in 1994 het Leids Cabaret Festival won. In 1995 kwam hij met zijn eerste volwaardige show Laat maar laaien, en sinds die tijd vormt hij een rotsvaste waarde binnen het Nederlandse cabaret.

Teksten drie keer doorlezen

~

In zijn inmiddels zesde programma Doe mee en win! speelt Kees Torn weer zijn herkenbare ‘ouderwetse’ cabaret, zoals hij het zelf tijdens de voorstelling noemt. Hij weet muzikaliteit en een ongekende taalvirtuositeit vrijwel naadloos met elkaar te combineren. De mix die dit oplevert is bij vlagen briljant, met name als hij speelt met de Nederlandse taal. Over het algemeen valt op dat zijn gedichten en de bindteksten waarin hij ‘spontaan’ zijn verhaal doet het best overkomen. De liedjes zijn vaak zo complex dat je de teksten nog drie keer moet doorlezen om ze op waarde te schatten. Nu komt enkel de grap die hij in de laatste regel maakt over bij het publiek. Misschien is het een idee om dat werk in een boekje uit brengen, dan kun je het eens rustig nalezen.

Massapubliek

Kees Torn wil geen cabaretier voor het grote publiek zijn. Hij haalt regelmatig uit naar het CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming). Dit is een regeling waarmee scholieren worden gestimuleerd om naar het theater te gaan. Ook geeft hij duidelijk zijn minachting voor het massapubliek in het algemeen. Hij doet echter zelf ook mee aan de grote kakofonie die in cabaretland lijkt te zijn ontstaan om collega Guido Weijers uit de theaters te verdrijven. Toch is Kees Torn ook in deze wat simpelere, lompe vorm van humor sterk. De losse, slordige manier waarop hij op het podium staat zorgt ervoor dat hij constant de aandacht van de zaal behoudt.

Minimaal gebruik van het theater

Wat na afloop van het programma opvalt is dat Doe mee en win! eigenlijk niet echt een einde of een begin kent. Het zou me dan ook niet echt verbazen als de voorstelling over een half jaar weer uit totaal andere elementen is opgebouwd. Als de liedteksten dan ook nog in druk worden uitgegeven, dan komt Torn in zijn volledige sterkte op de bezoeker over.

Doe mee en win! is nog tot en met 31 mei 2005 te zien in de theaters.