Theater

Verbinding tussen tegenovergestelde begrippen

recensie: Guido Weijers - Oxymoron

De charme van Hans Teeuwen, de grote bek van Youp van ’t Hek en het oorsuizende tempo van Lebbis en Jansen. Er is al veel gezegd over Oxymoron, het debuut van Guido Weijers toen hij deze show in de theaters opvoerde. Sinds oktober 2003 is hij echter al met zijn tweede show Myosotis in het land te zien. Logisch dus dat Oxymoron nu op dvd wordt uitgebracht. Voor hen die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen, is dit de kans om toch met dit aanstormend Brabants talent kennis te maken.

~

“Hij stond vier keer in een uitverkocht Ahoy’. Tot hij genoeg kreeg van André Hazes, en André Hazes van hem.” Zo begint de show en wordt het publiek een show toegezegd die zal spetteren van scherpte en turbotaal. Mijn verwachtingen zijn hoog bij de man die de halve finale haalde bij het Leids Cabaret Festival in 2000, vrij snel gevolgd door de publieksprijs op Cameretten. Allemaal duidelijke tekenen van een snelle erkenning. Houdt dit echter ook in dat wij de registratie van de show in De Kleine Komedie zo spetterend en indrukwekkend vinden als deze introductie ons belooft?

Tegenovergestelde begrippen

~

“Als je nu in bed ligt met een schizofreen, ga je dan vreemd of doe je dan aan groepsseks?” vraagt Weijers zich openlijk af. En dat is precies zijn probleem: hij bedenkt de verkeerde dingen op de verkeerde momenten. Dit is de basis van de show. Met een vliegende vaart worden wij door een batterij voorbeelden van die verkeerde dingen geleid. Er wordt gespeeld met woorden in een tempo dat soms bijna niet te volgen is. Weijers is een taalkunstenaar die invulling geeft aan het begrip oxymoron (ofwel een stijlfiguur die een verbinding legt tussen tegenovergestelde begrippen). Hij slaagt daarin overtuigend.

Hengeloooo

De show begint dan wel tekstueel virtuoos, in het begin van het programma is de humor niet op zijn sterkst. Een dieptepunt raakt hij met een te eenvoudige grap over Twente. Na wat vaag gebrabbel dat ergens tussen Twents, Gronings en Zweeds inzit eindigt hij met een lang uitgehaald cooola. En om het nog erger te maken, komt nog even de grap van de plaats met 20 klinkers (jawel hengelooooo) om te hoek kijken. Grappen over dialecten zijn alleen grappig als je er goed in bent en zeker niet als je de moppen van het schoolplein herhaalt.

LOL

~

Maar Weijers revancheert zich ijzersterk in het tweede deel van de show. Het tempo wordt weer flink opgejaagd en afgezaagdheid slaat om in herkenning. Gaby van RTL4 moet er aangeloven, waarbij opvalt dat Weijers weinig hoeft toe te voegen: de presentatrice zelf is al heel grappig. Dan gaan we verder met The A-team, Nils Holgersson, Rick Astley en als klap op de vuurpijl LOL+LOL=hihi (Casio rekenmachine humor). Het fraaie is dat Weijers van al deze herkenbare onderwerpen een voortdenderende trein aan grappen weet te maken. De spontaniteit waarmee de grappen gebracht worden doet je vermoeden dat hij ze ter plekke bedenkt. Hij flirt met zijn publiek en de zaal gaat er volledig op in. Op dit punt weet hij zijn virtuoos taalgebruik perfect te koppelen aan inhoud die herkenbaar is.

Doven

De kwaliteit van de opnames van Oxymogon is niet veel beter dan die van een televisie-uitzending. Wel is het camerawerk afwisselend, maar toch rustig genoeg om de uitstraling die Weijers van zichzelf heeft niet te verstoren. Opvallend bij de extra’s is dat er een mogelijkheid is ingebouwd waarmee je een audio-cd van het programma kan branden. Met een beetje moeite heb je dus wel Guido Weijers voor in de auto of trein: dat is pas modern. Verder zit er nog een trailer van het programma bij en een oude video van Guido die een feesttent met meezingers vermaakt. Ik vind het eigenlijk wel jammer dat er niet iets als een interview met Weijers is toegevoegd. Er is ruimte genoeg voor en het is misschien wel interessant om te horen hoe hij op zijn eerste programma terugkijkt. Wat overigens wel erg goed is, is dat er ook ondertitels voor doven en slechthorenden opgenomen zijn op de dvd. Hij durft het dus blijkbaar aan om ook die paar scherpe grappen over doven aan hen te laten lezen.

Minpuntjes snel vergeten

Af en toe slaat Guido Weijers de plank finaal mis, maar als je zo’n goede debutant bent, worden dit soort minpuntjes snel vergeten. Het is mooi dat dit soort optredens snel op dvd worden vastgelegd, zodat ook mensen buiten het theater zich een beeld kunnen vormen van Guido Weijers.