8WEEKLY

Aan het werk!

Artikel: Solliciteren kun je leren

Januari. Drenzerig en troosteloos weer. Wat te doen? De hele dag kijken naar lijsttrekkersdebatten op televisie of de luie kont uit de stoel verheffen? Dat laatste natuurlijk! Aan het werk! Geld verdienen! Deze economie moet draaien, en jij moet meedraaien. Vacatures zoeken, brieven schrijven, persoonlijkheidstests invullen. Solliciteren is te leren, zo blijkt wel uit de talloze sites die hulp bieden bij brief, cv, lichaamshouding of beroepskeuze. 8WEEKLY maakte een overzicht.

~

Voordat je zelfs maar denkt aan reageren op een advertentie, moet je jezelf leren kennen. Wil je dit doen? Ben je geschikt? Levensvragen die zomaar ineens belangrijk worden. Gelukkig biedt het web uitkomst; je wordt doodgegooid met tests. De beroepskeuzetest van de middelbare school nog een keer over doen? Het kan. Je sociale vaardigheden testen? Kan ook. Je carriere vaststellen aan de hand van de kleuren die je mooi vindt? Ook mogelijk. Zelfs Harry Potters Sorting Hat staat voor je klaar. Je leert jezelf online beter kennen dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Waar werk?

Het vinden van een vacature moet je zelf doen, maar ook daar kan het net je bij helpen. Jobbing Mall, ZorgJob voor werken in de zorg, Logistiekjob voor de vrachtwagenchauffeurs onder ons en Villamedia voor de journalisten. Plus natuurlijk de zaterdagkranten voor zo’n beetje alles wat je kunt bedenken, van dierenoppasser tot straaljagerpiloot. Die perfecte vacature ligt gewoon ergens op je te wachten.

Geurend briefpapier

~

Nadat je een leuke advertentie gevonden hebt, moet je schrijven. “Beste mevrouw Jansen, naar aanleiding van uw advertentie dd. 12-01-03 in de krant moet ik u mededelen dat u maar beter kunt stoppen met zoeken, omdat ik de enige geschikte kandidaat ben.” Met zo’n brief krijg je wel aandacht, maar of ze je serieus nemen is een tweede. Gelukkig biedt internet ook hier weer uitkomst. Waar moet je op letten als je een brief schrijft? Moet je het eerst over je ervaring hebben of eerst over je opleidingen? De spelling moet correct zijn en het postpapier niet roze of geurend. Dat wekt een heel verkeerde indruk.

Filmpje

Geen zin om te schrijven maar wel om aan de slag te gaan? Overtuig je liever in levende lijve dan op papier? Een carrierebeurs doet wonderen. Je kunt op 14 en 15 maart natuurlijk naar het massa-evenement in de Utrechtse Jaarbeurs trekken, maar als je daar geen zin in hebt is er ook een online carrierebeurs. Bij de Internet Carrierebeurs kun je een filmpje van jezelf laten maken en jouw eigenschappen en vaardigheden online promoten. En natuurlijk ook een potentiële werkgever opzoeken, waar je vervolgens solliciteert via chat of zelfs via webcam. En niemand die ziet dat je in je pyjama voor de computer zit!

Spijkerbroek?

~

Maar de meeste sollicitatiegesprekken vereisen correcte kleding, correcte lichaamstaal en bovenal een correcte eerste indruk. Die dingen zijn zo belangrijk dat je er bijna faalangst van zou krijgen. Je rok bijvoorbeeld, mag niet meer dan 5 centimeter boven de knie hangen wanneer je staat. Ook een stropdas met stripfiguren is uit den boze. Spijkerbroek? Vergeet die baan maar. In Middlebury weten ze precies wat de dresscode is en wat de no-no’s zijn. Slippers bijvoorbeeld. Tattoos. Gekleurde sokken. Korte broeken. Piercings. Petjes. Leggings. Fel gekleurd haar. Is er eigenlijk ook iets dat wel mag?

Zweet

En al heb je de juiste kleren aan, dan nog kan er van alles fout gaan. Wat dacht je van met je armen over elkaar zitten? Niet doen, want dat is een teken van weerstand. Op Bodycom weten ze er alles van af. Een geruststelling: “Het is niet erg om gespannen te zijn. Ieder commissielid begrijpt dit. Door je gespannenheid geef je zelfs te kennen dat deze baan belangrijk voor je is.” Dus geef de interviewer met een gerust hart een zweethandje, want dan weet deze dat je die baan echt echt echt wilt hebben.

Twee indrukken

~

Wanneer de stropdas recht zit en de handen in de schoot liggen is het tijd voor de eerste indruk. Kijk je langs je ondervrager heen of blik je hem onverschrokken in de ogen? Het kan allemaal van invloed zijn op het beeld dat de interviewer van je krijgt. Doe eens een test om te kijken of jij een prettig figuur bent of juist niet. Helaas komen de makers van deze site met nogal slecht advies, mocht je geen goede indruk maken: “Wees gerust, de tweede indruk strijkt alles glad.” Je krijgt meestal maar één sollicitatiegesprek hoor.

Ontslag

Het kan zomaar gebeuren dat je na alle goede raad en dringende adviezen opgevolgd te hebben, plotseling die baan van je leven krijgt. Gefeliciteerd. Nu moet je je droombaan nog zien te houden. Wil je weten of je kans maakt op ontslag? Doe dan de ontslagtest: onlangs promotie gemaakt? Dan zit je goed. Maar heb je wel eens (nare) conflicten gehad met je chef? Berg je dan maar!

~

En wat te doen als je ontslagen wordt, of die baan toch niet in de wacht hebt kunnen slepen? Thuiswerk is een optie. Tupperware-parties, lingerie-parties, Zweedse cosmetica-parties, stofzuiger-parties. En als dat niet lukt, kun je altijd nog gaan schrijven over je sollicitatie-avonturen. Er is een enorme markt voor verslagen van ervaringsdeskundigen: “Wacht even… Ik geloof dat ik nattigheid voel.” Saskia liet haar rokje vallen en keek hem aan.” Succes verzekerd!