Muziek / Album

Soulvoller, maar overtuigend

recensie: Zita Swoon - A band in a box

.

~

De stampende opwinding van de beginperiode is nu definitief naar de achtergrond verdwenen. A Song about a Girls viel al op als rustige, sobere plaat; met A Band in a Box geeft de band aan van zins te zijn op die ingeslagen weg voort te gaan. Een opvallende en – het mag gezegd: erg prettige – toevoeging in het geheel is de bijdrage van Radio Candip; de verzamelnaam voor de achtergrondzangeressen Kapigna, Eva en Leonie Gijsels. Zij voorzien de nummers van Zita Swoon van gloedvolle soulklanken.

Beter?

Voor sommige liefhebbers van het oude werk is het misschien even slikken om nummers van I Paint Pictures on a Wedding Dress doordrenkt met het Radio Candip-sausje te horen, en ook ik ben niet meteen helemaal overtuigd. Zo blijf ik bij de klassieker My Bond with You and Your Planet: Disco! verlangen naar het stampende enthousiasme van weleer. Geen Radio Candip dat daar tegen op kan.

Maar gelukkig word ik van de meeste nummers wél enthousiast. Zo verwarmt de rustige afsluiter Moving through Life as Prey van Life = a Sexy Sanctuary me tot diep van binnen. Maar écht vrolijk word ik van Song for a Dead Singer. Deze op I Paint Pictures on a Wedding Dress betrekkelijk onopvallende song verwordt dankzij de bijdrage van Radio Candip tot een spectaculair soulnummer; beter dan het origineel.

Vrolijk

Het zal duidelijk zijn; mijn eerste verdriet om de verloren beat maakte al snel plaats voor opwinding over de pracht van A Band in a Box. Niet alles is even welgetroffen, maar het inschakelen van Radio Candip blijkt een gouden greep. En de vooruitzichten zijn positief, wat dat betreft. Of de drie meisjes bij Zita Swoon betrokken blijven weet ik niet, maar in zijn interview met ons gaf zanger Stef Kamil Carlens aan dat de soul en de funk verder worden uitgebouwd: “Qua kleur zal de volgende cd daarbij [A Song about a Girls – 8WEEKLY] aansluiten, maar hij zal toch wel iets meer funky en swingend klinken. Dat vrolijke komt dus wel terug, zij het op een andere manier.” Ik zou zeggen: kom maar op! Maar tot het zover is, kunnen we live genieten van A Band in a Box: 7 februari in Brussel, en daarna overal in België en Nederland.