Muziek / Album

Droom ik of ben ik nog wakker?

recensie: Under Byen - Det Er Mig Der Holder Træerne Sammen

Het Duitse festival Haldern Pop kende afgelopen jaar vele hoogtepunten. De eerste triomf van Kaizers Orchestra in Duitsland, Evan Dando die briesend van woede een rookmachine van het podium af mikt (en bijna de security raakt), schone pianoliedjes van Aqualung, Patti Smith… en Under Byen. In de bloedhitte van de zondagmiddag speelde deze Deense band waar eigenlijk nog niemand van had gehoord. Met een vreemd uitziend drumstel, een zingende zaag en een wonderschone zangeres met dromerige stem viel de band meteen op.

~

Eurosonic 2004 bood een nieuwe kans de band live aan het werk te zien. Tijdens de Deense avond in de Muziekschool (met Kitty Wu en Baby Woodrose) speelde de band wederom een indrukwekkende set. Terwijl de expressieve zangeres Henriette Sennenvaldt zachtjes haar teksten zuchtte keek ik gebiologeerd naar de bewegingen van haar enorme schaduw op de zijwand van de zaal. Nederland ontdekte Under Byen (spreek uit: Une Bjun). De band werd geroemd als één van de revelaties van het festival. Ook de mensen van Excelsior Recordings waren waarschijnlijk present. Dit Nederlandse label brengt ons namelijk nu de tweede plaat van Under Byen, Det Er Mig Der Holder Træerne Sammen, die in 2002 al in Denemarken werd uitgebracht.

Denemarken voorbij

En hiervoor mogen we Excelsior dankbaar zijn. Er is ondertussen enige aandacht voor de band ontstaan, wat al resulteerde in een 3voor12-radiosessie en een korte tournee door Nederland. Bovendien bracht het platenlabel dat door de mensen van Haldern is opgericht dit jaar al een plaat van Under Byen in Duitsland uit. Negen jaar nadat het idee ontstond een band te beginnen krijgt de band nu dus ook voet aan de grond buiten Denemarken. En dat ze klaar zijn voor deze stap bewijzen ze met hun imposante liveshows en deze plaat.

Elfjesmuziek

Het eerste dat me te binnen schoot toen ik de muziek wilde beschrijven was de (misschien vage) term ‘elfjesmuziek’. Under Byen brengt op deze plaat namelijk negen liedjes, met de mystieke sfeer die we kennen van IJslandse geestverwanten als Sigur Rós en Múm. Terwijl Sennenvaldt in het Deens zachtjes haar teksten zingt (denk aan Björk), klinkt de subtiele begeleiding van onder andere piano (Byen Driver). We horen verder nog percussie, harmonica, cello en viool. Soms weet de band ook een een triphop-achtige sound neer te zetten (Legesag). Under Byen klinkt zeker anders dan genoemde referenties. Negen dromerige en vervreemdende liedjes. Ben ik wakker of droom ik al? Det Er Mig Der Holder Træerne Sammen bevat de muziek die ik in beide toestanden graag hoor.