Muziek / Album

Geslaagd duo

recensie: Tip Jar - Back Porch

Wie regelmatig naar amaricana- en folkconcerten gaat, kent ongetwijfeld het duo Bart de Win en Arianne Knegt. Onder de naam Tip Jar debuteren zij met Back Porch als muzikaal duo.

Dat Bart de Win een fijne hand heeft van liedjes schrijven, heeft ‘ie op z’n drie solo albums al bewezen. Op zijn laatste album horen we bovendien Arianne Knegt in de achtergrond zingen. Ook op het podium is het tweetal echter actief in de begeleiding van artiesten uit binnen- en buitenland. De stap naar een echte duoplaat is dus niet een sprong in het diepe; eerder een logisch vervolg.

Rots in de branding

Wie de hoes van Back Porch in de handen gedrukt krijgt en deze doorbladert, zal onmiddellijk een gevoel van zomer en gelukzaligheid over zich heen voelen kruipen. Niet alleen de gele kleur van de achterdeur zorgt daarvoor, maar ook de zomers gelukkige beelden van het duo; breed lachend naar de camera en naar elkaar, over iets wat wij niet kunnen zien op de foto. Niet verwonderlijk dus dat ook van de songtitels het gevoel van geluk en liefde afspringt.

Toch voelt het bovenstaande bij beluistering niet aan als een zoetsappig setje van liefdesliedjes. De Win en Knegt slagen erin om naast de liefde ook de moeilijke kant van het samenleven vorm te geven in een americana-verpakking, terwijl het allemaal netjes binnen de perken blijft. De afwisseling is groot genoeg om een liedje als ‘Love of My Life’ te ervaren als een fijne omarming, in plaats van een zoet, misplaatst liefdesliedje. De Win start het liedje door eerst te memoreren aan het feit dat het leven niet altijd even vrolijk of makkelijk is. Dat weeft hij door het hele liedje, om vervolgens in duet elkaar de rots in branding toe te zingen.

Uit fijn hout gesneden

Het album is uitgebracht in eigen beheer — een van de verwijzingen naar de bandnaam Tip Jar, dat op zijn beurt een kernachtige verwijzing is naar het moeilijke bestaan van muzikanten. Gezien de staat van dienst van De Win, en het grote aantal keren dat hij het podium kan en mag delen met (bevriende) muzikanten uit binnen- en buitenland, lukt ’t hem om van muziek te leven. Het duo organiseert dan ook met regelmaat huisconcerten. Een aantal muzikale vrienden verleende medewerking aan dit album, zoals Bill Small, Jimmy Davis, Tonnie Ector, en misschien wel de bekendste: Walt Wilkins. Ook niet te vergeten: de bijdragen van Harry Hendriks op alles wat snaren heeft, Joost van Es op viool, Martin de Wit en Rinus Raaijmakers.

Het album Back Porch is uit fijn hout gesneden. Muziek huizend tussen folk, country, en singer-songwriter. Door velen onmiddellijk americana genoemd, en die stroming uit Amerika is zeker niet weg te denken. Het album is met liefde voor muziek gemaakt. Laten we daarom hopen dat het zijn weg in Nederland naar de liefhebbers vindt, maar ook over de plas — bijvoorbeeld in het kielzog van Walt Wilkins.