Muziek / Album

Podiumwaardig

recensie: Tiger Saw - Sing!

Toen Dylan Metrano in 2004 de boer op ging met zijn nieuwste Tiger Saw-plaat Gimme Danger/Gimme sweetness, vond hij in het toeren zoveel inspiratie, dat hij in redelijk korte tijd met Sing! op de proppen kwam. Net als de voorgegane platen, neemt Metrano daarop de tijd, de rust en gebruikt hij het minimale om zijn boodschap duidelijk te maken. En hij is daarbij, opnieuw, niet alleen; ongeveer vijftien muzikale vrienden staan hem bij. Sing! mag er wezen, is luider en daardoor de meest uitgesproken plaat van Tiger Saw tot nu toe.

~

De tour van Tiger Saw zorgt voor een mooi verhaal. De promotie van Gimme Danger/Gimme Sweetness vond niet alleen in de gebruikelijke zalen plaats. Metrano dook met zijn gevolg kelders in, trad op het strand op en was de traditionele bard bij een flakkerend kampvuur in het bos. De deels spontaan ontstane sing-alongs brachten de voorman van Tiger Saw zoveel inspiratie dat hij samen met vrienden uit bands als Cul de Sac, Little Wings, The Divorced en Mt. Eerie het album Sing! maakte. En waar Tiger Saw voorheen desolaat klonk, is er bij een aantal nummers het karakter van de kampvuur-samenzang terug te vinden.

Vrolijk

Een fraai voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de opener en meteen het titelnummer van de plaat. Het verschil met voorgaande platen is ook de vrolijkheid die er vanaf straalt: “Sing, I’ll sing to your summer smile. Sing, I’ll sing to tomorrow’s plans.” Niet alle nummers klinken even vrolijk en niet alle nummers hebben de kleur van het ‘samen’ – maar meestal schijnt er hoop door de songs heen. The Sun is daar een goed voorbeeld van. De zon vertelt dat het meisje dat naast Dylan ligt een geschenk is. “So I say: sun, you’ve never been wrong. She makes me want to write these songs. And cut birds out of paper. And send so many postcards and letters.”

Onheilspellend

Ook niet alle nummers hebben een minimale instrumentatie. In For Adrian scheurt er op de achtergrond een gitaar mee. Maar op het schitterende The Sea gaat de formatie van Tiger Saw compleet los. Angstaanjagende arrangementen rondom het dreigende thema van de zee, vullen het geluid rondom Metrano & Co. compleet op. Maar niets blijkt minder waar, want: “I send all my fear and desire to the ocean goodnight”. Het maakt het einde van de plaat zo mooi en indrukwekkend. Sing! is een klein pareltje en beter verdient dan te verstommen in de intimiteit. Dus de zalen in, de podia op en genieten!