Muziek / Album

Soft rock

recensie: The Veronicas - Hook Me Up

.

Vrouwen zijn niet recht en hoekig, zoals een oude reclame ons moet doen geloven. Rockmuziek is dat juist wel. Vandaar wellicht dat de combinatie rock en vrouwen niet altijd even goed uitpakt? Uitzonderingen daargelaten, uiteraard. The Veronicas vormen echter duidelijk niet zo’n uitzondering.

The Veronicas is de tweeling Lisa Marie en Jessica Origliasso uit Brisbane, Australië. De achternaam getuigt van hun Italiaanse achtergrond. Ze schrijven hun liedjes zelf en schreven eerder ook al voor t.A.T.u. (‘All About Us’). Na hun debuut The Secret Life of… komen ze nu met de opvolger Hook Me Up.

Niet hoekig

~


Als het album Hook Me Up aftrapt bekruipt je het gevoel dat je hier te maken hebt met twee dames die stoere rocknummers willen maken, maar daar schromelijk in falen. De lieve vrouwenstemmen doen afbreuk aan het stoere imago dat je automatisch aan rockmuziek verbindt. De in de inleiding genoemde uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld Anouk, ondersteunen met hun stem juist het wél het beeld dat je normaliter bij rockmuziek hebt: rauw en direct.

The Veronicas zijn dus helemaal niet rauw, recht of hoekig. Hun muziek is eerder lief en soft. Maar is Hook Me Up daardoor een slecht album? Nee. Hoewel de eerste verwachting bij het horen van de plaat dus niet helemaal uitkomt. Maar verder zijn het gewoon prettig in het gehoor liggende nummers die Hook Me Up te bieden heeft. Niet al te lastige popliedjes met een vleugje rock. Geen hoogvliegers, maar zeker ook niet slecht.

Populair

Hoewel de nummers niet direct een grote indruk maken bij de eerste luisterbeurt kruipen ze hierna wel langzaam in je systeem. De vrolijke dansbare poprock werkt uiteindelijk best aanstekelijk en levert een vrolijk album op. Jammer dus dat The Veronicas de rockelementen niet optimaal benutten (zoals ze op hun eerste album veel meer deden), want dan had het allemaal nog iets sterker kunnen overkomen. Het enige nummer dat wel direct de aandacht op zich vestigt is ‘Popular’. Een lied met sterke Nelly Furtado-invloeden. Deze ‘stijl’ lijkt veel geschikter voor de stemmen en dynamiek van de twee dames. ‘Popular’ is dan ook het beste nummer van de cd.


Voor altijd?

~


Over de gehele breedte bekeken is Hook Me Up echter niets meer of minder dan een aangenaam album met aardige liedjes. Met nummers zoals ‘Popular’ en hun uiterlijk zouden de zusjes Origliasso dan misschien nog gelijk kunnen hebben als ze zingen: ‘I hate to say it but they play this dance song in every club (…) And when I walk into the room people stop and stare as if nobody else is there.’

Maar dat geldt bij lange na niet voor de meeste nummers op de plaat. Hook Me Up is niet slecht, maar is zeker ook geen klassieker in de dop. Een album dat waarschijnlijk zal verdwijnen in de grijze middenmoot. Aardig, maar niet bijzonder. The Veronicas werden populair dankzij hun single ‘4ever’, van het vorige album. Maar zullen ze ‘voor altijd’ in de annalen van de popgeschiedenis bijgeschreven worden met de nieuwe single ‘Popular’? Waarschijnlijk niet. Het album in zijn geheel zal zeker geen eeuwige roem vergaren. Zelfs niet ‘in another life‘, ook al zou het gelijknamige slotnummer op Hook Me Up dat wellicht nog kunnen suggereren. Ach, het kan geen kwaad te blijven hopen, dames.